Interieur & Stylingadvies voor een perfecte ambiance gratis informatie en inspiratie
Gratis informatie en inspiratie voor Interieur & Stylingadvies
Interieur & Stylingadvies voor een perfecte ambiance
Gratis informatie en inspiratie voor Interieur & Stylingadvies

voor een perfecte ambiance

Slaapkamerverlichting

Slaapkamerverlichting dient aan bepaalde eisen te voldoen. Ondanks dat slapen het hoofddoel in de slaapkamer is, wordt de slaapkamer wellicht ook voor andere doeleinden gebruikt. Denk aan jezelf omkleden en indien er een kaptafel in de slaapkamer staat, gebruik je de slaapkamer wellicht ook om jezelf op te maken. Daarnaast is het van belang dat het licht niet te fel is wanneer je midden in de nacht een bezoek aan het toilet brengt. Dit artikel legt uit hoe je bepaalt welke soorten verlichting in de slaapkamer je het beste kunt toepassen.

Slaapkamerverlichting; waar moet je rekening mee houden?

Wordt je huis nog gebouwd of ga je verbouwen? Van belang is dan dat je van te voren nadenkt over de verlichting. Doe je dit pas nadat de ruimtes zijn gestukt, geverfd, etc.? Dan is het lastig om lichtpunten nog te verplaatsen tenzij je enkel verplaatsbare lampen gebruikt. Door hier van te voren rekening mee te houden, hoef je de ruimte achteraf niet aan te passen. Dit is natuurlijk wel altijd mogelijk. Echter houd hierbij in het achterhoofd dat dit vaak tijd en geld kost en dat dit op een praktische en dus minder mooie manier bewerkstelligd dient te worden.

Wil je het lichtpunt op het plafond nadien bijvoorbeeld op een andere plek hebben? Dan dienen de elektradraden vanuit het lichtpunt met een leidingkoker over het plafond naar de juiste plaats geleid te worden. Een leidingkoker zorgt er wel voor dat de draden niet meer zichtbaar zijn, echter het mooiste is om te voorkomen dat een leidingkoker gebruikt dient te worden en je van te voren dus bepaalt waar je de lichtpunten wilt hebben.

Hoe bepaal je de verlichting voor in de slaapkamer?

Houd rekening met onderstaande punten, tijdens het bepalen van slaapkamerverlichting.

 • Over welke typen verlichting dient te slaapkamer te beschikken? Denk hierbij aan algemene verlichting, sfeerverlichting en functionele verlichting.
 • Wat voor lampen wil je? Denk hierbij goed na over of de lampen op een kaal lichtpunt op het plafond of de muur aangesloten dienen te worden of dat de lampen met een stekker in een stopcontact aangesloten worden.
 • Hoeveel licht heb je nodig?
 • Welke lichtkleur is geschikt voor in de woonkamer?
 • Moet woonkamerverlichting dimbaar zijn?

Welke slaapkamerverlichting heb je nodig?

Allereerst bepaal je wat voor slaapkamerverlichting je nodig hebt. In dit voorbeeld gaan we uit van dat alle soorten verlichting nodig zijn. Lees hieronder meer over de verschillende soorten verlichting.

Wat voor lampen heb je nodig in de slaapkamer?

De type lampen zijn tevens een belangrijke keuze voor slaapkamerverlichting. Zorg voor balans door te kiezen voor lampen die zowel direct licht, diffuus licht als indirect licht afgeven.

 • Direct licht: gerichte lichtbundel
 • Diffuus licht: door een lampenkap gefilterd licht
 • Indirect licht: licht dat wordt gereflecteerd door bijvoorbeeld een muur

Maak een keuze uit onderstaande soorten lampen.

 • Hanglampen
 • Staande lampen
 • Wandlampen
 • Tafellampen en bureaulampen
 • Spotverlichting
 • LED strips
 • Spiegelverlichting

Tip! Zorg ervoor dat hanglampen op de juiste hoogte hangen. Houd hierbij ook rekening met de positie van de lichtbron in een lampenkap. De ideale hoogte van een lamp boven de eettafel is 60 tot 75 centimeter boven het tafelblad. Hangt een lamp op deze hoogte? Dan is de kans het grootst dat de lamp de hele tafel verlicht zonder dat de lamp in de ogen schijnt bij mensen die aan tafel zitten. Dit is wel mede afhankelijk van het soort armatuur en de positie van de lichtbron in de armatuur.

Hoeveel licht heb je in de slaapkamer nodig?

Hoeveel licht je nodig hebt in de slaapkamer wordt onder andere bepaald door de grootte van de slaapkamer, maar ook door het benodigde aantal lux. Echter om het verhaal niet te technisch te maken, kan als leidraad uitgegaan worden van dat een slaapkamer over 5-7 lampen dient te beschikken voor de meest optimale slaapkamerverlichting. Dit wordt ook wel de 5-7 regel genoemd. Lichtarchitecten gaan zelfs uit van dat een ruimte over zeven tot negen lampen dient te beschikken voor de beste verlichting.

Niet de lamp maar de lichtbron is uiteindelijk leidend voor de hoeveelheid licht. Vroeger werd de hoeveelheid licht uitgedrukt in Watt. Echter doordat steeds vaker LED lampen worden gebruikt en dit soort lampen over een veel kleiner wattage beschikken, is dit geen juiste maatstaf meer. De hoeveelheid licht wordt daarom voortaan in Lumen uitgedrukt. Lees meer over het bepalen van de lichtopbrengst aan de hand van het aantal Lumen.

Lichtkleur

De lichtkleur wordt ook wel kleurtemperatuur genoemd en is zeer bepalend voor de sfeer in een ruimte. De lichtkleur wordt aangeduid met Kelvin en bepaalt of een lichtbron warm wit licht of neutraal wit licht uitstraalt. Hoe lager het aantal Kelvin des te warmer de lichtkleur. Lees meer over wanneer je welke lichtkleur gebruikt.

Dimbare verlichting

De dimbaarheid van een lichtbron is van groot belang voor zowel de sfeer als de functie van het licht. We kennen allemaal de reguliere dimmers die de lichtopbrengst van een lichtbron dimmen. Echter steeds vaker zien we ook dat een dimmer de lichtkleur of beide aspecten zowel de lichtopbrengst als de lichtkleur kan dimmen. Wil je verlichting dimmen? Let er dan goed op of de lichtbron ook daadwerkelijk dimbaar is. Lees meer over het dimmen van verlichting.

Scroll naar boven