Sfeerverlichting, ook wel sfeer licht genoemd, bepaalt de sfeer in een ruimte en wordt vaak gebruikt als aanvulling op algemeen licht. Wanneer ’s avonds de televisie aan staat en je de ruimte niet volledig wilt verlichten met algemene verlichting dan biedt sfeer licht een uitstekende oplossing. Wandlampen, staande lampen en tafellampen zijn hiervoor bij uitstek geschikt. Echter de lichtbron bepaalt uiteindelijk of de verlichting daadwerkelijk geschikt is als sfeer licht. Eigenschappen als de lichtopbrengst, de lichtkleur en de dimbaarheid zijn hierbij cruciale factoren.
De lichtopbrengst van sfeer licht
De lichtopbrengst wordt bepaald aan de hand van het aantal Lumen en bij sfeerverlichting dient de lichtbron, relatief gezien, niet over al te veel Lumen te beschikken. Hoe lager het aantal Lumen des te minder licht de lichtbron uitstraalt.
De lichtkleur van sfeer licht
Tevens de lichtkleur die de lichtbron van de sfeerverlichting uitstraalt is bepalend voor de sfeer in een ruimte. De lichtkleur wordt bepaald aan de hand van het aantal Kelvin. Hoe lager het aantal Kelvin des te warmer het licht en vice versa; hoe hoger het aantal Kelvin des te koeler het licht.
De dimbaarheid van sfeerverlichting
Tenslotte is de dimbaarheid een belangrijke factor voor sfeerverlichting. Is een lichtbron namelijk dimbaar? Dan bepaal je zelf heel eenvoudig de gewenste sfeer in de ruimte. Kijk zowel naar het dimmen van de lichtopbrengst als naar het dimmen van de lichtkleur. Bij steeds meer lichtbronnen is het namelijk tevens mogelijk om de lichtkleur te dimmen of om zowel de hoeveelheid licht als de lichtkleur te dimmen.