Interieur & Stylingadvies voor een perfecte ambiance gratis informatie en inspiratie
Gratis informatie en inspiratie voor Interieur & Stylingadvies
Interieur & Stylingadvies voor een perfecte ambiance
Gratis informatie en inspiratie voor Interieur & Stylingadvies

voor een perfecte ambiance

Functionele verlichting

Functionele verlichting wordt ook wel functioneel licht genoemd en is zeer geschikt om te gebruiken als aanvulling op algemene verlichting. Dit type verlichting heeft, zoals de naam al aangeeft, een specifieke functie bijvoorbeeld het creëren van leesverlichting of werkverlichting. Bureaulampen en werklampen zijn hiervoor dan ook bij uitstek geschikt. Echter de lichtbron bepaalt uiteindelijk of de verlichting ook daadwerkelijk geschikt is om toegepast te worden als functioneel licht.

De lichtopbrengst van functionele verlichting

Een cruciale factor voor functionele verlichting is de hoeveelheid licht die de lichtbron uitstraalt. Wil je namelijk goed kunnen werken of lezen dan is de juiste lichtopbrengst nodig. Bepaal aan de hand van het aantal Lumen of de verlichting geschikt is voor het gewenste doeleinde.

De dimbaarheid van functioneel licht

Tevens de dimbaarheid van de lichtbron is van belang bij functioneel licht. Schijnt er namelijk naast kunstmatig licht tevens natuurlijk daglicht de ruimte in? Dan hoeft de lichtbron minder licht uit te stralen dan wanneer je ’s avonds in het donker nog aan het lezen of aan het werk bent. Door de lichtbron terug te dimmen beschik je toch over de juiste hoeveelheid licht. Te weinig licht is hinderlijk, echter te veel licht is tevens hinderlijk. Door functionele verlichting met een dimbare lichtbron toe te passen beschik je altijd over de juiste lichtopbrengst.

Scroll naar boven