Interieur & Stylingadvies voor een perfecte ambiance gratis informatie en inspiratie
Gratis informatie en inspiratie voor Interieur & Stylingadvies
Interieur & Stylingadvies voor een perfecte ambiance
Gratis informatie en inspiratie voor Interieur & Stylingadvies

voor een perfecte ambiance

Algemene verlichting

Algemene verlichting, ook wel algemeen licht, basis verlichting of basis licht genoemd, zorgt voor een gelijkmatige verdeling van licht in een ruimte en dat je je kunt oriënteren in een ruimte. Algemene verlichting is dan ook onmisbaar. Het grootste verschil bij algemeen licht zit hem in het type licht; namelijk natuurlijk daglicht en kunstmatig licht.

Natuurlijk daglicht als algemeen licht gebruiken

Natuurlijk daglicht is bij uitstek geschikt om te fungeren als algemene verlichting. Beschikt een ruimte over één of meerdere raampartijen? Maak daar dan op efficiënte wijze gebruik van, door de ruimte zoveel mogelijk middels natuurlijk daglicht te verlichten. Naast dat je van dit type licht kosteloos gebruik kunt maken ‘voor niets komt de zon op’ en er zelfs steeds meer energie wordt opgewekt met behulp van deze lichtbron, blijkt uit onderzoek dat natuurlijk daglicht ook nog eens een positief effect heeft op de gezondheid. Verlicht je interieur dus zoveel mogelijk met behulp van natuurlijk daglicht voor een optimaal effect.

Kunstmatig licht als algemeen licht gebruiken

Gebruik kunstmatig licht als aanvulling op natuurlijk daglicht wanneer het begint te schemeren of als vervanging van natuurlijk daglicht wanneer het donker is en er geen natuurlijk daglicht meer de ruimte invalt. Naast dat natuurlijk daglicht perfect fungeert als algemene verlichting, kun je algemene verlichting tevens creëren met behulp van kunstmatig licht uit plafondlampen, wandlampen en staande lampen. Deze armaturen zijn bij uitstek geschikt om een ruimte te verlichten wanneer het tijdens de koude wintermaanden, ’s ochtends laat licht wordt en ’s avonds alweer vroeg donker is. Echter de lichtbron bepaald uiteindelijk daadwerkelijk of de verlichting geschikt is als algemene verlichting.

De lichtopbrengst van algemene verlichting

Bij algemene verlichting verspreidt de lichtbron een grote hoeveelheid licht door de ruimte. De lichtopbrengst is dus zeer hoog. Om te bepalen of een lichtbron voldoende licht uitstraalt voor algemeen licht, kijk je naar het aantal Lumen. Hoe hoger het aantal Lumen, des de meer licht de lichtbron uitstraalt. Het aantal Lumen waarover een lichtbron beschikt, is bij algemeen licht dan ook beduidend hoger dan bij sfeer licht of bij decoratief licht.

Scroll naar boven