Interieur & Stylingadvies voor een perfecte ambiance gratis informatie en inspiratie
Gratis informatie en inspiratie voor Interieur & Stylingadvies
Interieur & Stylingadvies voor een perfecte ambiance
Gratis informatie en inspiratie voor Interieur & Stylingadvies

voor een perfecte ambiance

Verlichting

Verlichting

Verlichting is een onlosmakelijk onderdeel van Interieur & Stylingadvies. Zonder het juiste licht, valt het totale interieur in het niet. Zorg er dus voor dat je naast dat je de juiste meubels, kleuren, materialen en vormen gebruikt, tevens aandacht schenkt aan het licht. Belangrijke factoren voor de juiste verlichting zijn onder andere het aantal lampen, de functie van verlichting, de lichtopbrengst en de lichtkleur. Lees hieronder meer over deze drie factoren.

5/7 regel

Naast de 60/30/10 regel waarmee de juiste kleuren voor een ruimte bepaald kunnen worden. Bestaat er ook een regel die aanduidt over hoeveel lampen een ruimte het beste kan beschikken. De 5/7 regel leert ons dat een ruimte het beste over vijf tot zeven lampen voor de meest optimale verlichting. De echte lichtarchitecten onder ons, zullen zelfs uitgaan dat een ruimte over zeven tot negen lampen dient te beschikken voor de meest optimale verlichting.

De functie van verlichting

Allereerst is het van belang om te bepalen welke functie het licht dient te hebben. Aan de hand van dit gegeven, kan namelijk bepaald worden wat de lichtopbrengst en de lichtkleur dient te zijn. Bij de functie van licht maken we onderscheid in de volgende soorten verlichting.

  • Algemene verlichting
  • Sfeerverlichting
  • Functionele verlichting

Lichtopbrengst

Het aantal Lumen refereert naar lichtopbrengst van een lichtbron en is cruciaal voor de juiste verlichting. Is namelijk functioneel licht gewenst voor het lezen van een boek, maar is de lichtopbrengst te laag? Dan vergt het veel inspanning om het boek goed te kunnen lezen. Lees meer over hoe je bepaalt hoeveel licht je nodig hebt.

Lichtkleur

De lichtkleur wordt ook wel kleurtemperatuur genoemd en is zeer bepalend voor de sfeer in een ruimte. De lichtkleur wordt aangeduid met Kelvin en bepaalt of een lichtbron warm wit licht of neutraal wit licht uitstraalt. Hoe lager het aantal Kelvin des te warmer de lichtkleur. Lees meer over wanneer je welke lichtkleur gebruikt.

Dimbare verlichting

De dimbaarheid van een lichtbron is van groot belang voor zowel de sfeer als de functie van het licht. We kennen allemaal de reguliere dimmers die de lichtopbrengst van een lichtbron dimmen. Echter steeds vaker zien we ook dat een dimmer de lichtkleur of beide aspecten zowel de lichtopbrengst als de lichtkleur kan dimmen. Wil je verlichting dimmen? Let er dan goed op of de lichtbron ook daadwerkelijk dimbaar is. Lees meer over het dimmen van verlichting.

Scroll naar boven