Interieur & Stylingadvies voor een perfecte ambiance gratis informatie en inspiratie
Gratis informatie en inspiratie voor Interieur & Stylingadvies
Interieur & Stylingadvies voor een perfecte ambiance
Gratis informatie en inspiratie voor Interieur & Stylingadvies

voor een perfecte ambiance

Hoe installeer je verlichting?

Verlichting installeren of het aansluiten van een lamp is vrij eenvoudig. Het is enkel belangrijk dat je rekening houdt met de veiligheid. Installeer op veilige wijze verlichting in huis met behulp van onderstaande informatie en stappenplan.

Verlichting installeren

Het installeren van een lamp kan op twee verschillende manieren. De eenvoudigste manier is door gewoonweg de stekker van de lamp in het stopcontact te steken. Echter niet alle lampen functioneren op deze wijze. Er zijn ook lampen die op een lichtpunt aangesloten dienen te worden. Deze lampen bedien je met een schakelaar of een domoticasysteem. Eigenlijk ontbreekt enkel de stekker bij deze lampen.

Wat heb je nodig om verlichting te installeren?

Je hebt onderstaande nodig om verlichting te installeren.

 • Trap, indien de verlichting op hoogte geïnstalleerd dient te worden.
 • Schroevendraaier
 • Spanningstester
 • Striptang
 • Beschikt de lamp over drie draden? Gebruik dan bij voorkeur drie tweepolige lasklemmen of drie kroonsteentjes. Beschikt de lamp over twee draden? Gebruik dan bij voorkeur twee tweepolige lasklemmen of twee kroonsteentjes.
 • Bevestigingsmaterialen

Hoe sluit je een lamp aan?

Een lamp op veilige wijze installeren? Dan dien je de groep die in verbinding staat met de lamp uit te schakelen. Deze groep schakel je in de groepenkast in de meterkast uit. Check met een spanningstester of de groep daadwerkelijk is afgesloten. Twijfel je of de juiste groep is uitgeschakeld? Schakel dan de complete groepenkast uit. Zorg er wel voor dat de installatie van de verlichting niet te lang duurt. Ook de vriezer schakel je namelijk uit wanneer je de complete groepenkast uitschakelt. Weet je niet zeker of je de verlichting op veilige wijze kunt installeren? Schakel dan de hulp van een elektricien in.

Verlichting

 1. Haal de elektriciteitsdraden door het elektragat

  Verwijder het afdekplaatje van het plafond of de wand. Schroef vervolgens de centraaldoos open en trek de elektradraden door het gat naar buiten.

 2. Elektriciteitsdraden strippen

  Check eerst of de lamp over een groen/gele elektriciteitsdraad beschikt. Is dit het geval dan dien je drie elektriciteitsdraden te strippen: De geel/groene, de zwarte en de blauwe draad dienen met de striptang tot 1 centimeter aangestript te worden. Zijn er enkel twee elektriciteitsdraden? Strip dan enkel deze draden. Door het strippen van de elektriciteitsdraden komt het koperdraad 1 centimeter bloot te liggen.

 3. Verbind de elektriciteitsdraden met elkaar

  Verbind de elektriciteitsdraden vanuit het lichtpunt met de elektriciteitsdraden van de lamp. Gebruik telkens één lasklem om dezelfde kleur elektriciteitsdraden met elkaar te verbinden. Stop één elektriciteitsdraad van de lamp in één opening van de lasklem en klem de draad vast en stop dezelfde kleur elektriciteitsdraad vanuit het elektragat in het andere gat van de lasklem en klem deze vast.

 4. Draai het peertje in de armatuur

  Dient je de verlichting te installeren met een losse losse lamp? Draai deze dan tenslotte in de armatuur.

 5. Controleer of de lamp goed is aangesloten

  Controleer, voordat je de lamp tegen het plafond of de muur bevestigt of de draden goed zijn aangesloten. Schakel hiervoor de groep of de complete groepenkast in en check of de verlichting goed is geïnstalleerd. Is dit het geval? Schakel dan de groep of de groepenkast weer uit en bevestig de lamp met de juiste bevestigingsmaterialen tegen het plafond of de muur.

Lees bovendien meer over onderstaande onderwerpen naast verlichting installeren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven