Interieur & Stylingadvies voor een perfecte ambiance gratis informatie en inspiratie
Gratis informatie en inspiratie voor Interieur & Stylingadvies
Interieur & Stylingadvies voor een perfecte ambiance
Gratis informatie en inspiratie voor Interieur & Stylingadvies

voor een perfecte ambiance

Hoe verf je een muur?

Een muur verven of een muur schilderen vereist de nodige voorbereidingen. Een vereiste, wil je een prachtig eindresultaat creëren, is een goede voorbereiding en enige zorgvuldigheid zodat het schilderwerk er ook daadwerkelijk verzorgd uitziet en het lijkt alsof de muur is geschilderd door een echte professional.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Een goede voorbereiding is het halve werk, gaat daadwerkelijk op voor schilderwerk. Door eerst oneffenheden weg te werken met muurvuller, elektrapunten te demonteren, muren en kozijnen goed af te plakken met schilderstape, te zorgen dat meubels zijn afgedekt met afdekzeil en door vloeren te beschermen met het juiste materiaal, maakt het niet uit als je een keer met verf morst. Je hoeft niet per direct de verf te verwijderen en kunt gewoon doorgaan met verven, wat er uiteindelijk voor zorgt dat je de klus goed en snel kunt klaren.

Hoe kies je de juiste kleur voor op de muur?

Van belang is natuurlijk allereerst om te bepalen of je alle muren in de ruimte onder handen neemt of dat je enkel één muur schildert. Zorg er in ieder geval voor dat je balans in de ruimte creëert door de juiste kleur te gebruiken of een juiste kleurenpalet toe te passen. Een hulpmiddel voor het creëren van balans in je ruimte middels kleur is door het toepassen van de 60/30/10 regel. Deze regel staat voor dat 60 procent van de ruimte gevuld dient te worden met een basiskleur. 30 procent van de ruimte dient te worden gevuld met een secundaire kleur en 10 procent met een accentkleur.

Interieur kleuren

Tips voor het verven van een muur

Schilder bij voorkeur bij daglicht. Hierdoor is de kans het kleinst dat je delen over het hoofd ziet die je later opnieuw moet schilderen.

Gebruik brede schilderstape. Hierdoor hoef je minder ver vanuit de hoeken en randen naar het midden van de muur met de kwast te schilderen en kun je eerder met de verfroller de verf op de muur aanbrengen.

Gebruik een bezemsteel en schuif deze in het handvat van de verfroller zodat je eenvoudig en snel de muur van boven naar benden kunt schilderen zonder dat je daarvoor een trap hoeft te gebruiken.

Wat heb je nodig om een muur te schilderen?

 • Verf. Kies de kleur of kleuren met behulp van de 60/30/10 regel voor een perfecte kleurencombinatie.
 • Muurvuller en een spatel indien de muur beschikt over oneffenheden die je niet meer wilt zien.
 • Voorstrijk indien de muur nog niet eerder is geverfd.
 • Blokkwast of verfroller voor het aanbrengen van voorstrijk. Het voorstrijken van een muur is enkel nodig wanneer deze nog niet eerder is behandel. Voorstrijk zorgt er namelijk dat de muur geen verf absorbeert.
 • Verfroller
 • Verbak en verfrooster
 • Ronde kwast. Indien je de kwast maar één keer gebruikt dan volstaat een ronde kwast met synthetisch haar. Gebruik je de kwast echter voor meerdere klussen? Gebruik dan een kwast met varkenshaar.
 • Roerstokje
 • Schilderstape. Wil je zeker weten dat geen verf onder de tape komt? Gebruik dan sensitive tape. Met deze tape creëer je uitzonderlijk strakke lijnen doordat het haast onmogelijk is dat de verf onder deze tape komt.
 • Afdekzeil of afdekplastic waarmee je meubels en armaturen kunt afdekken zodat deze niet vol met verf komen te zitten tijdens het schilderen.
 • Afdekzeil of afdekfolie voor het beschermen van de vloer.
 • Verfreiniger & spons voor het ontvetten van de muur.
 • Trap
 • Rolmaat voor het meten van de muur zodat je kunt berekenen hoeveel verf je nodig hebt.
 • Handschoenen en oude kleding om jezelf tegen verfspatten te beschermen

Muur verven stappenplan

Verf zelf een muur met behulp van onderstaande stappen.

 1. Kies de juiste kleur/kleuren

  Kies de juiste kleur of kleuren, eventueel met behulp van de 60/30/10 regel.

 2. Berekenen hoeveel verf je nodig hebt

  Bereken hoeveel verf je nodig hebt door de breedte van de muur te vermenigvuldigen met de hoogte van de muur. Bereken op dezelfde wijze de oppervlakte van deuren en ramen. Trek deze van het totaal aantal vierkante meters van je muren af en vermenigvuldig dit resultaat met twee. Je brengt namelijk altijd, minimaal twee lagen verf aan. Deel vervolgens het aantal vierkante meters door het aantal m²/l dat op de verfpot staat en voilà, je weet exact hoeveel verf je nodig hebt.

 3. Zorg voor voldoende ruimte en dek meubels af

  Zorg ervoor dat je voldoende ruimte hebt. Verplaats meubels naar een andere ruimte of indien je echt veel ruimte hebt naar het midden van de ruimte en dek ze af met afdekzeil.

 4. Bescherm de vloer

  Leg een stucloper/afdekzeil/afdekfolie op de grond tegen de muur zodat je de vloer beschermt tegen verf.

 5. Werk oneffenheden in de muur weg

  Werk oneffenheden in de muur weg met muurvuller en een spatel. Laat de muurvuller goed drogen. Vaak is muurvuller na 15 minuten al droog, echter op de verpakking van de muurvuller staat altijd aangeven wat de droogtijd is. Ondertussen kun je alvast het schakelmateriaal demonteren.

 6. Demonteer schakelmateriaal & verlichting

  Demonteer stopcontacten, schakelaars en wandlampjes. Doe dit wel op een zo veilig mogelijke manier! Schakel de groep in de groepenkast uit de in verbinding staat met desbetreffende elektra. Test of de groep daadwerkelijk is uitgeschakeld door het licht in te schakelen of een radio aan te sluiten op een stopcontact die gedemonteerd dient te worden. Schakel de groep uit en indien de radio / het licht is uitgeschakeld weet je zeker dat je de juiste groep hebt uitgeschakeld. Demonteer het schakelmateriaal met een platte schroevendraaier die je tussen de muur het afdekraam zet zodat je het afdekraam van de muur kunt wippen. Haal vervolgens het stopcontact /schakelaar van de muur.

 7. Reinig en ontvet de muur

  Reinig en ontvet de muur met verfreiniger en een goede spons zodat de verf goed aan de muur hecht.

 8. Behandel de muur met voorstrijk

  Breng voorstrijk aan met een verfroller indien de muur nog niet eerder is behandeld. Hierdoor voorkom je dat de muur veel verf opneemt en je meerdere blikken verf nodig hebt. Je bent goedkoper uit door eerst voorstrijk aan te brengen en daarna te verven dan meerdere lagen verf aan te brengen.

 9. Meng de verf goed door elkaar

  Roer met het roerstokje de verf in het verfblik of de verfemmer goed door elkaar.

 10. Schilder randen en hoeken

  Begin met het schilderen van de randen en hoeken van de muur.

 11. Verdeel de verf over de verfroller

  Giet de verf in de verfbak en stop de verfroller in de bak. Gebruik het verfrooster om de verf op de verfroller gelijkmatig te verdelen. Dit zorgt ervoor dat je de verf op een zo egaal mogelijke wijze over de muur kunt uitrollen.

 12. Schilder de muur

  Verdeel de muur in denkbeeldige vlakken van ongeveer één vierkante meter. Per denkbeeldig vlak verf je van boven naar beneden en van links naar recht. Laat de vlakken hierbij goed overlappen. Zie je kleurverschil? Laat de verf goed opdrogen en kijk daarna pas of het kleurverschil nog steeds zichtbaar is. Indien dit het geval is, dan breng je nog een laag verf aan op de muur

 13. Verwijder schilderstape

  Verwijder de schilderstape wanneer de verf nog nat is.

 14. Maak verfroller en de kwast schoon of bewaar ze in een plastic zak

  Heb je de verf, de verfroller en de kwast later nog nodig? Stop deze dan in een plastic zak en bind deze goed dicht zodat er geen lucht bij kan komen. Op deze manier kun je je spullen makkelijk na een week nog eens gebruiken. Ben je klaar? Reinig je spullen dan met water indien je verf op waterbasis hebt gebruikt. Heb je verf op basis van terpentine gebruikt? Reinig je spullen dan met een ontvetter.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven