Interieur & Stylingadvies voor een perfecte ambiance gratis informatie en inspiratie
Gratis informatie en inspiratie voor Interieur & Stylingadvies
Interieur & Stylingadvies voor een perfecte ambiance
Gratis informatie en inspiratie voor Interieur & Stylingadvies

voor een perfecte ambiance

Moodboard

Vrij vertaald is een moodboard een bord dat een bepaalde sfeer uitdraagt. Een moodboard bestaat uit afbeeldingen en eventueel teksten waarbij het uitgangspunt een bepaald onderwerp of willekeurig gekozen materiaal is. Het doel van een moodboard is het overbrengen van een idee of gevoel over een bepaald onderwerp.

Interieur ideeën visualiseren

Een moodboard helpt je op weg om een bepaald idee of een gevoel op visuele wijze uit te dragen. Het board geeft een concept weer voor bijvoorbeeld een plan of project. In de interieurbranche is een moodboard een uitstekend middel om interieur ideeën en/ of een bepaalde woonstijl mee te visualiseren. Interieuradviseurs en interieurstylisten kunnen er hun ideeën voor de inrichtring, styling en kleurgebruik van een bepaalde ruimte mee uitdrukken.

Het achterhalen van een woonstijl en kleurgebruik

Door het maken van een moodboard is het tevens mogelijk om te achterhalen naar welke woonstijl en kleuren iemands voorkeur uitgaat. Heeft iemand geen idee naar welke woonstijl zijn/haar voorkeur uitgaat? Geef diegene dan enkele woonbladen en laat alles wat hem/haar aanspreekt op een bord plakken. Uit het bord kan worden afgeleid naar welke woonstijl en welke kleuren de voorkeur van iemand uitgaat. Het is ook goed mogelijk dat de voorkeur naar verschillende stijlen en kleuren uitgaat. Achterhaal dan welke stijl en welke kleuren het vaakst terugkomen en gebruik dit als leidraad. Het is natuurlijk tevens mogelijk om stijlen en kleuren te mixen, echter probeer er wel voor te zorgen dat stijlen en kleuren ondanks de verschillen op elkaar aansluiten zodat altijd eenheid wordt uitgedragen.

Moodboard

Wat heb je nodig voor het maken van een moodboard?

  • Foamboard A3 formaat
  • Wit papier A3 formaat
  • Woonbladen
  • Schaar
  • Lijm

Hoe maak je een moodboard?

Het maken van een moodboard is cruciaal wil een plan of project slagen. Dit geldt zowel voor interieuradviseurs en interieurstylisten als voor doe-het-zelvers. Het bord is de leidraad voor het neerzetten van een bepaalde interieurstijl of een mix van interieurstijlen en kleurgebruik. Door iedere beslissing te herleiden naar het bord weet je zeker dat je eenheid creëert en houd je het beoogde doel voor ogen.

  1. Ga naar een boekhandel of supermarkt en koop diverse woonbladen. Koop tevens een A3 formaat foamboard en een groot vel wit papier A3 formaat.

  2. Plak het witte papier op het foamboard.

  3. Blader door de woonbladen en knip de woonideeën die je aanspreken uit en plak deze op het witte papier op het foamboard.

Een digitaal moodboard maken

Het is natuurlijk tevens mogelijk om een digitaal moodboard te maken, als het bord maar een bepaalde woonstijl en voorkeur voor kleurgebruik uitdraagt. Een digitaal moodboard maak je bijvoorbeeld eenvoudig met behulp van Photoshop of Indesin. Beschik je niet over deze programma’s? Dan is het tevens mogelijk om het bord met behulp van Paint of Word te maken.

Kiezen voor een woonstijl en kleuren

Is het moodboard af? Kijk dan of een bepaalde woonstijl of een bepaalde kleuren veelvuldig uit het bord naar voren komen. Houd je vast aan deze woonstijl en kleuren en voer dit door in het interieur. Toont het bord geen duidelijke voorkeur voor een woonstijl en bepaalde kleuren? Maak dan de keuze of je bepaalde stijlen en kleuren met elkaar mixt of maak desondanks toch de keuze voor een bepaalde woonstijl en kleuren. Er zullen vast ook stijlen en kleuren zijn niet uit het bord naar voren komen, deze vallen dan in ieder geval af. Maak vervolgens de keuze voor een bepaalde woonstijl en kleuren. Maak eventueel nog een moodboard die de woonstijl en het kleurgebruik van de keuzes gebaseerd op het eerste moodboard visualiseren zodat je een duidelijk doel voor ogen hebt.

Scroll naar boven