Interieur & Stylingadvies voor een perfecte ambiance gratis informatie en inspiratie
Gratis informatie en inspiratie voor Interieur & Stylingadvies
Interieur & Stylingadvies voor een perfecte ambiance
Gratis informatie en inspiratie voor Interieur & Stylingadvies

voor een perfecte ambiance

Hoe verf je meubels van hout?

Meubels van hout verven of een meubelstuk pimpen wordt steeds vaker toegepast. Je blaast het meubelstuk hiermee niet alleen nieuw leven in, het is tevens een goedkope manier om verandering en vernieuwing in je interieur aan te brengen. Echter voordat je aan de slag gaat met het verven van een meubelstuk dien je rekening te houden met een aantal zaken. Lees daarover hieronder meer.

Kies de juiste verfsoort

Het is tevens van belang om de juiste verfsoort te kiezen voor het verven van meubels van hout. Gebruik een stootvaste binnenlak van hoge kwaliteit zodat je meubelstuk ook tegen een stootje kan. Binnenlak wil niet zeggen dat er direct een glanslaag over de verf zit. Dit type lak is namelijk vaak beschikbaar in hoogglans, zijdeglas en mat.

Houten meubels schuren en ontvetten; is dat nodig?

Om meubels van hout te verven is het allereerst van belang om na te gaan op wat voor ondergrond je de verf aanbrengt. Is het meubelstuk reeds behandeld of het is hout kaal waardoor je nauwelijks voorbereidingen hoeft te treffen? Dit zijn belangrijke vragen voor het voorbehandelen van het meubelstuk en voor het toepassen van de juiste verfsoort. Het houten meubelstuk dat wordt geverfd dient schoon, stofvrij en mooi, glad en droog te zijn voordat je de verf aanbrengt.

Het schuren en ontvetten is soms wel en soms niet nodig. Soms volstaat het enkel om een meubelstuk alleen te ontvetten. Maar wanneer is het nu wel en wanneer is het nu niet nodig om een meubelstuk te schuren en/of te ontvetten?

Een meubelstuk met een oude waslaag

Ga allereerst na of er een waslaag op je meubelstuk zit. Dit is eenvoudig te achterhalen door met je nagel over het oppervlak te krassen. Ontstaat er een vettig laagje onder je nagel? Dan zit er een waslaag op het meubelstuk. Het wordt ook zichtbaar wanneer je met schuurpapier over het meubelstuk schuurt en er vormt zich een aangekoekt laagje op het schuurpapier. Een waslaag verwijder je met een sterke ontvetter, een keukenontvetter of een speciale verfreiniger.

Een meubelstuk met een glanzende lak of verflaag

Beschikt het meubelstuk reeds over een glanzende lak of verflaag met een gladden dichte structuur? Dan hecht de nieuwe verf zich lastig aan het oppervlak. Het meubelstuk licht opschuren met middelfijn tot fijn schuurpapier totdat het te verven oppervlak dof ziet is dan zeker raadzaam. Je hoeft niet alles te verwijderen. Wanneer de glans eraf is, is dat genoeg. Het is zelfs beter om oude verflagen er niet helemaal af te schuren. Vroeger bevatte verf namelijk lood. En door het schuren verspreidt dicht loodhoudende stof zich door de ruimte. Gebruik daarom altijd een stofmaskertje tijdens het schuren.

Een meubelstuk met een oude verflaag die loslaat of afbladdert

Beschikt het meubelstuk over een oude verflaag die loslaat of afbladdert? Zorg er dan altijd voor dat je deze verwijdert. Doe je dit niet? Dan ontstaan er oneffenheden op je nieuwe meubelstuk en laat ook de nieuwe verflaag los of bladdert af. Verwijder loslatende of afbladderende verflagen door het meubelstuk met schuurpapier te schuren.

Wat heb je nodig om houten meubels te verven?

 • Stucloper / Oude kranten / Zeil
 • Houtvuller en spatel indien het meubelstuk is beschadigd
 • Verfreiniger
 • Schilderstape indien het meubelstuk over delen / elementen beschikt waar geen verf op mag komen
 • Schuurpapier
 • Stofmaskertje
 • Fijne borstel
 • Twee kwasten. Eén voor grondverf en één voor de lak.
 • Twee verfrollers. Eén voor de grondverf en één voor de lak. Verfrollers zijn enkel noodzakelijk wanneer het meubelstuk over grote oppervlakten beschikt.
 • Twee verbakken en twee verfroosters voor het gronden en verven van het meubelstuk. De verbakken en verfroosters zijn enkel noodzakelijk indien het meubelstuk over grote oppervlakten beschikt en je tevens met een verfroller aan de slag gaat.
 • Grondverf
 • Verf / Lak
 • Schroevendraaier indien het meubelstuk over hang- en/of sluitwerk beschikt
 • Roerstokjes, één voor de grondverf en één voor de verf zelf

Hoe verf je meubels van hout?

Verf je meubels van hout en blaas ze nieuw leven in met behulp van onderstaand stappenplan.

1. Creëer een aangename werkomgeving
Zorg allereerst voor een ruimte waar je voldoende ruimte hebt om aan je meubelstuk te werken. Leg daarnaast een stucloper / ouder kranten / of een zeil over de vloer zodat je de vloer beschermt tegen het morsen van verf.

2. Repareer beschadigde delen op het houten meubelstuk
Controleer allereerst of het meubelstuk is beschadigd. Zitten er krassen of gaten in het meubelstuk? Vul deze dan op met houtvuller. Met behulp van de spatel strijk je de houtvuller uit zodat het een egaal oppervlak wordt.

3. Verwijder hang- en sluitwerk
Beschikt het meubelstuk over hang- en/of sluitwerk? Verwijder dit dan.

4. Schuur het meubelstuk van hout
Bepaal aan de hand van eerder genoemde informatie in dit blog artikel met wat voor soort ondergrond je te maken hebt. Schuur met behulp van deze informatie het meubelstuk van hout met behulp van middelgrof schuurpapier (korrel 150-180) of met fijn schuurpapier (korrel 220-280). Na het schuren dien je het meubelstuk stofvrij te maken met een zachte borstel.

5. Reinig het meubelstuk van hout
Reinig het meubelstuk en ontvet het meubelstuk met verfreiniger. Neem het meubelstuk vervolgens af met een lauwwarme doek en laat het meubelstuk vervolgens goed drogen. Door het meubelstuk goed de reinigen en te ontvetten, hecht de verf uiteindelijk beter aan het meubelstuk.

6. Plak het houten meubelstuk af
Beschikt het meubelstuk over oppervlakten of elementen waar geen verf op mag komen en die niet middels schroeven zijn te verwijderen? Plak deze delen dan af met schilderstape.

7. Zet het meubelstuk van hout in de grondverf
Roer de grondverf goed door elkaar met het roerstokje. Stop de kwast vervolgens enkele malen tot ongeveer de helft in de verf en strijk de kwast af. Hierdoor raakt de kwat egaal verzadigd en druipt hij niet. Breng vervolgens de eerste laag grondverf aan. Schilder vanuit het midden naar de hoeken van het meubelstuk toe. Op deze manier voorkom je dat er druipers ontstaan. Strijk de verf goed door voor een strak resultaat.
Ga je een kast, deur of ander meubelstuk met een groot oppervlak verven? Zet dan eerste de hoeken van het meubelstuk in de grondverf en zet vervolgens het grote oppervlak met een lakviltroller in de grondverf.

8. Schuur het meubelstuk van hout opnieuw
Het is mogelijk dat het meubelstuk dat je in de grondverf hebt gezet een beetje ruwig aanvoelt na het drogen. Is dit het geval? Schuur het meubelstuk dan, met fijn schuurpapier (korrel 220 – 280), opnieuw licht op. Gebruik opnieuw de fijne borstel om je meubelstuk weer af te stoffen.

9. Verf het meubelstuk van hout
Roer de verf in het verfblik of de verfemmer goed door elkaar met het roerstokje. Beschikt je meubel over grote oppervlakten? Giet de verf van in de verfbak en verf het meubelstuk van hout. Dit doe je op dezelfde manier als hoe je het meubelstuk in de grondverf hebt gezet.

10. Maak de kwast(en) en de verfroller(s) schoon of bewaar ze in een plastic zak.
Heb je de verf, de verfroller en de kwast later nog nodig? Stop deze dan in een plastic zak en bind deze goed dicht zodat er geen lucht bij kan komen. Op deze manier kun je je spullen makkelijk na een week nog eens gebruiken. Ben je klaar? Reinig je spullen dan met water indien je verf op waterbasis hebt gebruikt. Heb je verf op basis van terpentine gebruikt? Reinig je spullen dan met een ontvetter.

Tips

 • Geef je meubelstuk een vintage look door het meubelstuk na het drogen van de verf licht op te schuren.
 • Gebruik de 60/30/10 regel om te bepalen welke kleur je je meubels van hout gaat verven.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven