Interieur & Stylingadvies voor een perfecte ambiance gratis informatie en inspiratie
Gratis informatie en inspiratie voor Interieur & Stylingadvies
Interieur & Stylingadvies voor een perfecte ambiance
Gratis informatie en inspiratie voor Interieur & Stylingadvies

voor een perfecte ambiance

Lumen

Het aantal Lumen refereert naar lichtopbrengst van een lichtbron en is cruciaal voor de juiste hoeveelheid licht. Is namelijk functioneel licht gewenst voor het lezen van een boek, maar is de lichtopbrengst te laag? Dan vergt het veel inspanning om het boek goed te kunnen lezen.

De lichtopbrengst bepalen m.b.v. Lumen

Velen zullen de lichtopbrengst altijd hebben bepaald aan de hand van het aantal Watt van een lamp. Echter het aantal Watt geeft eigenlijk het vermogen van een lamp weer en niet de lichtopbrengst. En omdat we steeds meer LED lampen als verlichting toepassen, volstaat het niet meer om de lichtopbrengst aan de hand van het aantal Watt te bepalen. Een LED lamp heeft namelijk veel minder energie (Watt) nodig dan een conventionele gloeilamp om dezelfde hoeveelheid licht uit te kunnen stralen. De lichtopbrengst wordt dan ook uitgedrukt in het aantal Lumen.

Omdat Lumen nog een vrij onbekend begrip is, wordt naast het aantal Lumen, tevens het aantal Watt van de LED lamp vermeld. Echter omdat het aantal Watt van een LED lamp totaal niet overeenkomt met het aantal Watt van een conventionele lamp, wordt tevens het aantal Watt van een vergelijkbare, conventionele lamp vermeld. Op deze manier leren we om voortaan naar het aantal Lumen, de officiële eenheid voor het uitdrukken van de hoeveelheid licht, te kijken.

Afmetingen van een ruimte

Naast het aantal Lumen zijn de afmetingen van een ruimte zeker niet onbelangrijk. Een lamp met een bepaalde hoeveelheid Lumen kan in een kleine ruimte bijvoorbeeld voldoende licht uitstralen. Gebruik je deze lichtbron in een grotere ruimte? Dan is de kans groot dat de lichtbron te weinig licht uitstraalt voor deze ruimte.

Aantal Lux

Naast het aantal Lumen is het aantal Lux een belangrijk begrip in de verlichting. Lux is de hoeveelheid licht die op een oppervlak schijnt. Het aantal Lumen is natuurlijk belangrijk, maar zegt eigenlijk niets wanneer we niet weten hoeveel licht we op een bepaald oppervlak nodig hebben.

Hoeveel Lumen heb je nodig?

Om te bepalen hoeveel licht je nodig hebt, dien je de gewenste hoeveelheid Lumen te achterhalen. Met behulp van het aantal Lux en de afmetingen van de ruimte, kun je het aantal benodigde aantal Lumen berekenen, zie onderstaande.

  1. Bepaal de gewenste hoeveelheid Lux
  2. Bereken het aantal vierkante meters van de ruimte
  3. Vermenigvuldig het aantal Lux met het aantal vierkante meters

De uitkomst van de vermenigvuldiging van het aantal Lux met het aantal vierkant meters is het aantal Lumen dat je nodig hebt.

De lichtopbrengst dimmen

Om zeker te weten dat je over voldoende licht beschikt of om de sfeer in een bepaalde ruimte zelf te kunnen bepalen, is het tevens mogelijk om een dimbare lamp te gebruiken. Hiermee bepaal je zelf de lichtopbrengst en is de kans klein dat je over een lamp beschikt die te weinig of te veel licht uitstraalt.

Scroll naar boven