Interieur & Stylingadvies voor een perfecte ambiance gratis informatie en inspiratie
Gratis informatie en inspiratie voor Interieur & Stylingadvies
Interieur & Stylingadvies voor een perfecte ambiance
Gratis informatie en inspiratie voor Interieur & Stylingadvies

voor een perfecte ambiance

Vintage interieur

Kenmerkend voor een vintage interieur zijn de jaren vijftig, zestig, zeventig en begin jaren tachtig en het grafische, geometrische design dat terugkomt in het behang en de stoffering van meubels. Eigenlijk alles wat ouder is dan 30 jaar, is vintage. Echter de nadruk bij vintage ligt op de jaren vijftig, zestig, zeventig een begin jaren tachtig. Vaak wordt gedacht dat vintage hetzelfde is als retro, echter er zit wel degelijk verschil tussen beide. Vintage omhelst namelijk alles wat ouder is dan 30 jaar en retro zijn nieuwe producten waarbij in het design is geïnspireerd op het verleden.

Vintage Retro Interieur

Welke kleuren zijn kenmerkend voor een vintage interieur?

Omdat een vintage interieur een brede tijdsperiode omhelst, zijn tevens vele kleuren kenmerkend voor dit type interieur. Geel, oranje, bruin en geel/groen zijn bijvoorbeeld kenmerkende kleuren voor deze stijl die veelal als aanvullende kleur en/of accentkleur in het vintage interieur toegepast worden. Pas de 60/30/10 regel toe om balans met betrekking tot de kleuren die je in je vintage interieur gebruikt te creëren.

Retro Vintage Interieur

Vintage muren

De muren in een vintage interieur kun je invullen met een lichte basiskleur waardoor je de rust bewaart. Het is echter tevens mogelijk om één van de muren te voorzien van een vintage behang waarin een grafisch, geometrisch design terugkomt dat typerend is voor de vintage stijl. Vul niet de complete ruimte met behang. Hierdoor creëer je namelijk balans in de ruimte. Laat het grafische, geometrische design daarnaast terugkomen in de stoffering van de meubels of in de accessoires. Pas de 60/30/10 regel toe om op optimale wijze balans in je interieur toe te passen.

Lees meer over hoe je zelf een muur verft.

Vintage meubels

De bekende, oude schoolbanken zijn een perfect voorbeeld van het design van vintage meubels. Typerend voor vintage meubels is het minimalistische design. Vintage meubelstukken zijn strak vormgegeven en bestaan veelal uit een combinatie van hout en staal. Het geleefde karakter is tevens kenmerkend voor dit type meubels. Het maakt dus niet uit indien corrosie op metalen meubels zichtbaar is. Gestoffeerde meubels beschikkend veelal over een stof met grafisch design of velours karakter. Onderstaande meubestukken zijn geen vintage maar retro meubelstukken. Deze meubels bootsen het oude karakter van vintage meubels in een nieuw jasje na.

Vintage accessoires

De aardewerk vazen en het aardewerk service zorgen voor de finishing touch in het vintage interieur. Zorg er dus voor dat het interieur niet ontbreekt aan deze items. Vul de vazen met pampasgras en/of andere droogbloemen voor een prachtig vintage effect.

Vintage Interieur

Hoe richt je een vintage interieur in?

Zelf een ruimte vintage inrichten? Volg dan onderstaand stappenplan zodat je zeker weet dat je de juiste keuzes maakt.

 1. Maak een vintage moodboard

  Maak een moodboard die laat zien hoe jouw vintage interieur eruit moet komen te zien. Er bestaan legio woonbladen waar je inspiratie met betrekking tot de vintage woonstijl uit kunt halen. Knip de afbeeldingen die je aanspreken uit en plak die op een groot bord. Het moodboard geeft je houvast om uiteindelijk je ruimte op vintage wijze in te richten.

 2. Bepaal de kleuren

  Bepaal aan de hand van het moodboard welke kleuren je terug wilt laten komen in je vintage interieur. Een grijze betonnen gietvloer is eigenlijk bijna een must voor de vintage woonstijl. Bepaal vervolgens welke kleuren de muren dienen te worden en laat de muurverf in een verfwinkel of bouwmarkt mengen indien het geen standaard kleur is.

 3. Maak van de ruimte een plattegrond op schaal

   

 4. Bepaal met welke meubels je het interieur wilt inrichten

  Teken de meubels op dezelfde schaal als dat je de ruimte hebt getekend, knip de meubels uit en richt zo op schaal je interieur in. Je voorkomt hierdoor het probleem dat je meubels te groot of te klein zijn voor de ruimte. Heb je nog meubels? Maak dan de keuze of deze passen bij de vintage woonstijl. Wees wel kritisch want een meubelstuk dat niet binnen de vintage stijl past, breekt het totale interieur. Het is wellicht tevens mogelijk om het meubelstuk op dusdanige wijze aan te passen dat het toch matcht met de vintage stijl. Een lik verf kan bijvoorbeeld al erg veel doen.

Scroll naar boven