Interieur & Stylingadvies voor een perfecte ambiance gratis informatie en inspiratie
Gratis informatie en inspiratie voor Interieur & Stylingadvies
Interieur & Stylingadvies voor een perfecte ambiance
Gratis informatie en inspiratie voor Interieur & Stylingadvies

voor een perfecte ambiance

Scandinavisch interieur

Een Scandinavisch interieur kenmerkt zich onder andere door lichte kleuren, natuurlijke materialen en minimalistische meubels. In Scandinavische landen als Noorwegen, Zweden en Finland zijn de winters lang en donker. Door het gebruik van lichte kleuren wordt daglicht dat het interieur invalt zo optimaal mogelijk benut. De witte kleuren weerkaatsen daglicht waardoor de ruimte zo lang mogelijk op natuurlijke wijze wordt belicht. Pas als de avond valt en het echt donker wordt, is kunstlicht noodzakelijk.

Scandinavisch interieur

Welke kleuren zijn kenmerkend voor een Scandinavisch interieur?

Een Scandinavisch interieur kenmerkt zich door het gebruik van lichte kleuren. Wit is prominent aanwezig en wordt als basiskleur gebruikt in een Scandinavische inrichting. Daarnaast zien we veel houten elementen terugkomen in het interieur in de vorm van meubels, draagbalken, accessoires, etc. De houtkleur wordt ook wel als aanvullende kleur in de ruimte toegepast. Je kunt ervoor kiezen om een neutraal kleurenpalet te te handhaven zodat sereniteit wordt benadrukt. Echter het is tevens mogelijk om een contrasterende kleur als accentkleur toe te voegen om een wat meer speels effect te creëren. Pas de 60/30/10 regel toe om balans met betrekking tot de kleuren die je in je Scandinavisch interieur gebruikt te creëren.

Kleuren Scandinavisch interieur

Een robuuste lichte vloer

Een robuuste lichte vloer vormt één van de basiselementen in een Scandinavisch interieur en zorgt voor een ruimtelijke uitstraling. Door voor houten planken of een houten vloer te kiezen, komt het natuurlijke element helemaal tot haar recht. Gebruik bijvoorbeeld een witte houten vloer in combinatie met lichte houtkleurige meubels. Ligt er reeds een vloer in de ruimte? Bepaal dan aan de hand van het materiaal en de kleur of deze geschikt is voor de Scandinavische woonstijl. Een donker tapijt zal bijvoorbeeld niet veel goeds doen. Wil je echte en Scandinavische woonstijl neerzetten? Dan dien je dit tapijt echt te vervangen.

Muren in een Scandinavisch interieur

Naast de vloer zijn de muren ook essentieel voor de uitstraling van de ruimte. Kies voor een witte of lichte muurverf zodat de Scandinavische stijl volledig tot haar recht komt. De combinatie van een lichte vloer en witte muren creëert ruimtelijkheid wat tevens en belangrijk element is in een Scandinavische inrichting.

Lees meer over hoe je zelf een muur verft.

Scandinavische slaapkamer

Minimalistische meubels

Ook de meubels vormen een belangrijk onderdeel die de Scandinavische stijl maakt of breekt. Kies voor meubels met een slanke poot en een lichte houtkleur of witte kleur. De keuze tussen lichte houtkleurige meubels en witte meubels is afhankelijk van de vloer en de muren. Indien de vloer en de muren wit zijn, kies dan voor houtkleurige meubels. Beschik je echter over een lichte houten vloer? Kies dan voor witte meubels.

Scandinavische woonaccessoires

De muren, de vloer en de meubels creëren de basis voor een Scandinavisch interieur. Door het interieur vervolgens af te stylen met natuurlijke accessoires gemaakt van wol en dierenhuiden, zet jij de puntjes op de i en laat je de Scandinavisch stijl volledig tot haar recht komen. Door daarnaast prachtige foto’s in houten lijsten aan de muur te hangen of op een kastje of tafeltje te zetten, geef je ook nog eens een persoonlijke touch mee aan het interieur.

Hoe richt je een ruimte Scandinavisch in?

Zelf een ruimte Scandinavisch inrichten? Volg dan onderstaand stappenplan zodat je zeker weet dat je de juiste keuzes maakt.

 1. Maak een Scandinavisch moodboard

  Maak een moodboard die laat zien hoe jouw Scandinavische interieur eruit moet komen te zien. Er bestaan legio woonbladen waar je inspiratie met betrekking tot de Scandinavische woonstijl uit kunt halen. Knip de afbeeldingen die je aanspreken uit en plak die op een groot bord. Het moodboard geeft je houvast om uiteindelijk je ruimte op Scandinavische wijze in te richten.

 2. Bepaal de kleuren

  Bepaal aan de hand van het moodboard welke kleuren je terug wilt laten komen in je Scandinavisch interieur.

 3. Maak van de ruimte een plattegrond op schaal

   

 4. Bepaal met welke meubels je het interieur wilt inrichten

  Teken de meubels op dezelfde schaal als dat je de ruimte hebt getekend. Knip de meubels uit en richt zo op schaal je interieur in. Je voorkomt hierdoor het probleem dat je meubels te groot of te klein zijn voor de ruimte. Heb je nog meubels? Maak dan de keuze of deze passen bij de Scandinavische woonstijl. Wees wel kritisch want een meubelstuk dat niet binnen de Scandinavische stijl past, breekt het totale interieur. Het is wellicht tevens mogelijk om het meubelstuk op dusdanige wijze aan te passen dat het toch matcht met de Scandinavische stijl. Een lik verf kan bijvoorbeeld al erg veel doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven