Interieur & Stylingadvies voor een perfecte ambiance gratis informatie en inspiratie
Gratis informatie en inspiratie voor Interieur & Stylingadvies
Interieur & Stylingadvies voor een perfecte ambiance
Gratis informatie en inspiratie voor Interieur & Stylingadvies

voor een perfecte ambiance

Landelijk interieur

Een landelijk interieur wordt ook wel geassocieerd met een romantisch interieur en kenmerkt zich door het gebruik van natuurlijke materialen, aardse tinten en huiselijkheid. Dit type interieur vindt haar oorsprong in het leven op het platteland. Het landelijke karakter en de rustige natuurlijke omgeving zijn associaties die passen bij een landelijke inrichting. Tot op de dag van vandaag is het landelijke interieur nog steeds zeer populair.

Landelijk interieur

Welke kleuren zijn kenmerkend voor een landelijk interieur?

Het kleurgebruik in een landelijke interieur kenmerkt zich door bruine en grijze aardtinten. Taupe is een kleur die veelvuldig in de landelijke woonstijl wordt toegepast en zorgt voor een warme uitstraling. Pas de 60/30/10 regel toe om balans met betrekking tot de kleuren die je in je landelijk interieur gebruikt te creëren.

 • Wit
 • Taupe
 • Beige
 • Bruin

Landelijke vloeren

En landelijke vloer straalt de rust en de sfeer van het platteland uit. De vloer is één van de basisonderdelen voor het ruimtelijke interieur en het is dan ook van belang om goed na te denken over welke vloer je in de ruimte toepast. Een robuuste vloer van hout of natuurstenen tegels komt zeer goed tot zijn recht in een landelijke inrichting.

Muren in een landelijk interieur

De muren vormen net zoals de vloer één van de basisonderdelen van de landelijke inrichting. Gebruik aardetinten en lichte pasteltinten om ruimtelijkheid te waarboren. Wil je toch liever een donkere muurverf toepassen? Houd er dan rekening mee dat donkere muren de illusie wekken dat een ruimte kleiner is dan daadwerkelijk het geval. Je kunt dit voorkomen door bijvoorbeeld één muur in een donkere aardetint te schilderen en de rest van de muren met een lichte muurverf te schilderen.

Lees meer over hoe je zelf een muur verft.

Landelijke meubels

Bij een landelijk interieur kunnen landelijke meubelstukken niet ontbreken. Kenmerkend voor landelijke meubels zijn de natuurlijke materialen en kleuren en ronde vormen. Robuuste eikenhouten tafels en banken en stoelen gestoffeerd met een stevige katoenen stof en ronde armleuningen komen prachtig tot hun recht in het landelijke interieur.

Landelijke woonaccessoires

Hoe richt je een interieur landelijk in?

Zelf een ruimte landelijk inrichten? Volg dan onderstaand stappenplan zodat je zeker weet dat je de juiste keuzes maakt.

 1. Maak een landelijk moodboard

  Maak een moodboard die laat zien hoe jouw landelijke interieur eruit moet komen te zien. Er bestaan legio woonbladen waar je inspiratie met betrekking tot de landelijke woonstijl uit kunt halen. Knip de afbeeldingen die je aanspreken uit en plak die op een groot bord. Het moodboard geeft je houvast om uiteindelijk je ruimte op landelijke wijze in te richten.

 2. Bepaal de kleuren

  Bepaal aan de hand van het moodboard welke kleuren je terug wilt laten komen in je landelijke interieur. Bepaal vervolgens welke kleuren de muren dienen te worden en laat de muurverf in een verfwinkel of bouwmarkt mengen indien het geen standaard kleur is.

 3. Maak van de ruimte een plattegrond op schaal

   

 4. Bepaal met welke meubels je het interieur wilt inrichten

  Teken de meubels op dezelfde schaal als dat je de ruimte hebt getekend, knip de meubels uit en richt zo op schaal je interieur in. Je voorkomt hierdoor het probleem dat je meubels te groot of te klein zijn voor de ruimte. Heb je nog meubels? Maak dan de keuze of deze passen bij een landelijk interieur. Wees wel kritisch want een meubelstuk dat niet binnen de landelijke woonstijl past, breekt het totale interieur. Het is wellicht tevens mogelijk om het meubelstuk op dusdanige wijze aan te passen dat het toch matcht met de landelijke stijl. Een lik verf kan bijvoorbeeld al erg veel doen.

Scroll naar boven