Interieur & Stylingadvies voor een perfecte ambiance gratis informatie en inspiratie
Gratis informatie en inspiratie voor Interieur & Stylingadvies
Interieur & Stylingadvies voor een perfecte ambiance
Gratis informatie en inspiratie voor Interieur & Stylingadvies

voor een perfecte ambiance

Klassiek interieur

Een klassiek interieur is een interieur met een zeer rijke uitstraling die is geïnspireerd op de Grieks of Romeinse oudheid. Dit type interieur is ook wel terug te vinden in grote herenhuizen en karakteristieke en monumentale panden waarbij authentieke elementen centraal staan. In woonhuizen zien we steeds vaker een mix tussen de klassieke en moderne stijl waardoor het klassieke interieur weer terug van weggeweest is.

Klassiek Interieur

Welke kleuren zijn kenmerkend voor een klassiek interieur?

Onderstaande kleuren zijn typerend voor een klassiek interieur.

 • Wit
 • Crème
 • Taupe
 • Donkerblauw
 • Oud roze
 • Kleuren met een pasteltint
 • Goud
 • Zilver

Pas de 60/30/10 regel toe en vind de juiste verhoudingen tussen de kleuren die je toepast in een klassiek interieur. Gebruik wit of crème bijvoorbeeld als basiskleur om de rust te bewaren. Gebruik taupe of een kleur met een pasteltint als aanvullende kleur. En pas goud of zilver als accentkleur toe door deze kleur door te voeren in de accessoires. Een schitterend effect in een klassieke ruimte kun je tevens creëren door het toepassen van ton sur ton kleuren of harmonieuze kleuren zodat een samenhangend kleurenpalet ontstaat.

Klassieke vloer

De rijke uitstraling van het klassieke interieur wordt benadrukt door de toepassing van een houten parketvloer of natuurstenen vloer. Typerend bij een houten vloer in een klassieke inrichting is de manier van leggen. Vaak zit er een patroon in de vloer, zoals een visgraat of blokmotief. Tevens wanneer de vloer uit natuursteen bestaat kan dit bijvoorbeeld worden gelegd met een lijst rondom de vloer.

Klassiek modern interieur

klassieke muren en plafond

Kenmerkend voor een klassiek interieur is dat de ruimte bestaat uit een hoge plafond met sierlijsten en en rozetten en grote pilaren en pilasters met rijke ornamenten. Verschil tussen een pilaar en pilaster is dat een pilaar dragend is en een pilaster heeft enkel een decoratieve functie. Daarnaast is het mogelijk om de muren in te vullen met een egale muurverf, echter behang met een klassiek motief creëert tevens een schitterend effect.

Lees meer over hoe je zelf een muur verft.

Klassieke meubels

De meubels in een klassiek interieur hebben een typisch karakter door de rijk decoratieve elementen. Brocante meubels en romantische meubels zijn bij uitstek geschikt in een klassiek interieur. Het echte klassieke interieur en dus ook klassieke meubelstukken zien we nauwelijks nog terug in een hedendaags woonhuis. Een mix van van stijlen daarentegen wel. Denk aan een modern klassiek interieur met modern klassieke meubels.

Klassieke woonaccessoires

De typische klassieke woonaccessoires beschikken over rijk gedecoreerde elementen. Stromingen die uitstekend bij deze stijl passen zijn de renaissance, barok, classicisme en romantiek. Omdat deze stijlen nauwelijks in woonhuizen zijn terug te vinden, zijn veel klassieke accessoires in een modern ‘jasje’ gestoken.

Hoe richt je een klassiek interieur in?

Zelf een klassiek interieur inrichten? Volg dan onderstaand stappenplan zodat je zeker weet dat je de juiste keuzes maakt.

 1. Maak een klassiek moodboard

  Maak een moodboard die laat zien hoe jouw klassieke interieur eruit moet komen te zien. Er bestaan legio woonbladen waar je inspiratie met betrekking tot de klassieke woonstijl uit kunt halen. Knip de afbeeldingen die je aanspreken uit en plak die op een groot bord. Het moodboard geeft je houvast om uiteindelijk je ruimte op klassieke wijze in te richten.

 2. Bepaal de kleuren

  Bepaal aan de hand van het moodboard welke kleuren je terug wilt laten komen in je klassieke interieur. Bepaal vervolgens welke kleuren de muren dienen te worden en laat de muurverf in een verfwinkel of bouwmarkt mengen indien het geen standaard kleur is.

 3. Maak van de ruimte een plattegrond op schaal

   

 4. Bepaal met welke meubels je het interieur wilt inrichten

  Teken de meubels op dezelfde schaal als dat je de ruimte hebt getekend, knip de meubels uit en richt zo op schaal je interieur in. Je voorkomt hierdoor het probleem dat je meubels te groot of te klein zijn voor de ruimte. Heb je nog meubels? Maak dan de keuze of deze passen bij een klassiek interieur. Wees wel kritisch want een meubelstuk dat niet binnen de klassieke woonstijl past, breekt het totale interieur. Het is wellicht tevens mogelijk om het meubelstuk op dusdanige wijze aan te passen dat het toch matcht met de klassieke stijl. Een lik verf kan bijvoorbeeld al erg veel doen.

Scroll naar boven