Interieur & Stylingadvies voor een perfecte ambiance gratis informatie en inspiratie
Gratis informatie en inspiratie voor Interieur & Stylingadvies
Interieur & Stylingadvies voor een perfecte ambiance
Gratis informatie en inspiratie voor Interieur & Stylingadvies

voor een perfecte ambiance

Industrieel interieur

Een industrieel interieur vindt haar oorsprong in de fabrieksarchitectuur van de 19e eeuw en is ontstaan in New York waar men oude fabriekspanden verbouwde tot lofts. Kenmerkend voor deze stijl zijn het gebruik van materialen als beton, ruwe bakstenen, ruw hout en staal. Het is de kunst om elementen zo veel mogelijk in de oorspronkelijke staat te laten of naar de oorspronkelijke staat te herstellen. Een ruimte kan over onontdekte pareltjes beschikken waar geen weet van is. Denk bijvoorbeeld aan dat een muur volledig is glad gestuct terwijl onder de muur wellicht een ruwe bakstenen muur verborgen zit. Naast het gebruik van stoere en robuuste materialen zijn waterleidingen die over de muur lopen, hoge plafonds, stalen balken, loshangende elektriciteitsdraden, etc. allen kenmerkend voor een industriële inrichting.

Industrieel interieur

Welke kleuren zijn kenmerkend voor een industrieel interieur?

Het kleurgebruik in een industrieel interieur kenmerkt zich door veelvuldig gebruik van grijstinten. Ook primaire kleuren als groen en blauw zijn terug te vinden in een industrieel interieur echter deze zijn vaak afgevlakt door een mengeling met zwart of wit waardoor de intensiteit van de primaire kleur wordt afgezwakt. Soberheid in het kleurgebruik speelt dan ook een belangrijke rol in de industriële inrichting. Pas de 60/30/10 regel toe om balans met betrekking tot de kleuren die je in een industrieel interieur gebruikt te creëren.

 • Grijs
 • Zwart
 • Wit
 • Taupe
 • Cognac
 • Groen
 • Blauw
 • Een accentkleur zoals rood, geel of oranje

Betonnen gietvloer

De betonnen gietvloer is één van de basiselementen van een industrieel interieur. Betonnen gietvloeren zijn er in verschillende uitvoeringen, echter wil je echt een industriële stijl nabootsen? Kies dan voor een robuuste betonnen gietvloer met een geleefd karakter. Omdat de industriële stijl zich kenmerkt door een neutraal, ietwat sober kleurgebruik komt een gietvloer in een grijstint het best tot haar recht in de industriële inrichting.

Betonnen gietvloer industrieel interieur

Industrieel bureau

Bakstenen muren

Naast de vloer zijn de muren tevens een belangrijk onderdeel van de industriële inrichting. Laat muren zoveel mogelijk onbewerkt zodat het ruwe karakter wordt benadrukt. Helaas is het vaak zo dat de muren reeds zijn bewerkt en dat deze zijn gestuct of behangen. Is de ruimte echter voorzien van originele bakstenen muren? Dan mag je van geluk spreken. Er is niet zo mooi als originele bakstenen muren die het ruwe karakter op uitzonderlijke wijze nabootst.

Bakstenen muur industrieel interieur

Industriële meubels

Stalen meubels of meubels met een stalen element zijn niet weg te denken in een industrieel interieur. Denk aan tafels, stoelen en bureaus met een stalen frame en stalen kasten. De authentieke stalen lockers zijn bijvoorbeeld een echte eyecatcher in een industriële inrichting.

Industriele woonaccessoires

Hoe richt je een industrieel interieur in?

Zelf een ruimte industrieel inrichten? Volg dan onderstaand stappenplan zodat je zeker weet dat je de juiste keuzes maakt.

 1. Maak een industrieel moodboard

  Maak een moodboard die laat zien hoe jouw industriële interieur eruit moet komen te zien. Er bestaan legio woonbladen waar je inspiratie met betrekking tot de industriële woonstijl uit kunt halen. Knip de afbeeldingen die je aanspreken uit en plak die op een groot bord. Het moodboard geeft je houvast om uiteindelijk je ruimte op industriële wijze in te richten.

 2. Bepaal de kleuren

  Bepaal aan de hand van het moodboard welke kleuren je terug wilt laten komen in je industrieel interieur. Een grijze betonnen gietvloer is eigenlijk bijna een must voor de industriële woonstijl. Bepaal vervolgens welke kleuren de muren dienen te worden en laat de muurverf in een verfwinkel of bouwmarkt mengen indien het geen standaard kleur is.

 3. Maak van de ruimte een plattegrond op schaal

   

 4. Bepaal met welke meubels je het interieur wilt inrichten

  Teken de meubels op dezelfde schaal als dat je de ruimte hebt getekend, knip de meubels uit en richt zo op schaal je interieur in. Je voorkomt hierdoor het probleem dat je meubels te groot of te klein zijn voor de ruimte. Heb je nog meubels? Maak dan de keuze of deze passen bij de industriële woonstijl. Wees wel kritisch want een meubelstuk dat niet binnen de industriële stijl past, breekt het totale interieur. Het is wellicht tevens mogelijk om het meubelstuk op dusdanige wijze aan te passen dat het toch matcht met de industriële stijl. Een lik verf kan bijvoorbeeld al erg veel doen.

Moodboard industrieel interieur
Scroll naar boven