Interieur & Stylingadvies voor een perfecte ambiance gratis informatie en inspiratie
Gratis informatie en inspiratie voor Interieur & Stylingadvies
Interieur & Stylingadvies voor een perfecte ambiance
Gratis informatie en inspiratie voor Interieur & Stylingadvies

voor een perfecte ambiance

Eclectisch interieur

Een eclectisch interieur vertegenwoordigt verschillende interieurstijlen. Eclectisch betekent ook wel ‘een combinatie van verschillende methoden’ en wanneer we hier op het gebied van interieurdesign naar kijken, betekent dit ‘het combineren van verschillende interieurstijlen’. Vaak wordt in deze stijl oud en nieuw met elkaar gecombineerd en de kunst hierbij is dat, ondanks de variëteit aan toegepaste stijlen, de ruimte, meubels, materialen en vormen één harmonieus geheel vormen. Spreken verschillende interieurstijlen je aan en vind je het lastig om een keuze te maken uit één van deze stijlen? Ga dan voor een eclectisch interieur.

Welke kleuren zijn kenmerkend voor een eclectisch interieur?

Welke kleuren kenmerkend zijn voor een eclectisch interieur is afhankelijk van de stijlen die je met elkaar combineert. Ieder stijl staat voor een bepaalde kleur of meerdere kleuren. Het kleurenpalet is dus afhankelijk van welke stijlen je met elkaar combineert. Beperk je echter wel tot een bepaalde hoeveelheid kleuren zodat het interieur eenheid en rust uitstraalt. Pas de 60/30/10 regel toe om balans met betrekking tot de kleuren die je in je eclectisch interieur gebruikt te creëren.

Eclectische meubels

In principe bestaan er geen eclectische meubels of anders gezegd, eigenlijk zijn alle meubels eclectisch. Daar de eclectische stijl verschillende interieur stijlen vertegenwoordigt, passen eigenlijk alle soorten meubels in een eclectisch interieur. Beperk je echter net zoals het kleurgebruik tevens voor enkele stijlen in het gebruik van meubels om eenheid en rust te bewaren. Vaak zien we een combinatie van moderne meubelstukken en antieke meubelstukken. De combinatie van dit type meubels geeft een spannend effect en doet de eclectische woonstijl zeker eer aan. Ook het opknappen van antieke meubels hoort helemaal bij de eclectische woonstijl.

Hoe richt je een eclectisch interieur in?

Zelf een eclectisch interieur inrichten? Volg dan onderstaand stappenplan zodat je zeker weet dat je de juiste keuzes maakt.

 1. Maak een eclectisch moodboard

  Maak een moodboard die laat zien hoe jouw eclectisch interieur eruit moet komen te zien. Er bestaan legio woonbladen waar je inspiratie met betrekking tot de eclectische woonstijl uit kunt halen. Knip de afbeeldingen die je aanspreken uit en plak die op een groot bord. Het moodboard geeft je houvast om uiteindelijk je ruimte op eclectische wijze in te richten.

 2. Bepaal de kleuren

  Bepaal aan de hand van het moodboard welke kleuren je terug wilt laten komen in je eclectische interieur. Bepaal vervolgens welke kleuren de muren dienen te worden en laat de muurverf in een verfwinkel of bouwmarkt mengen indien het geen standaard kleur is.

 3. Maak van de ruimte een plattegrond op schaal

   

 4. Bepaal met welke meubels je het interieur wilt inrichten

  Teken de meubels op dezelfde schaal als dat je de ruimte hebt getekend, knip de meubels uit en richt zo op schaal je interieur in. Je voorkomt hierdoor het probleem dat je meubels te groot of te klein zijn voor de ruimte. Heb je nog meubels? Maak dan de keuze of deze samen één geheel vormen en passen binnen je eclectische interieur. Er is veel mogelijk doordat de eclectische stijl verschillende stijlen vertegenwoordigt, echter het is wel belangrijk dat je kritisch blijf en dat alle elementen samen één geheel vormen. Het is wellicht tevens mogelijk om een meubelstuk op dusdanige wijze aan te passen zodat verschillende meubels samen één geheel vormen.

Scroll naar boven