Interieur & Stylingadvies voor een perfecte ambiance gratis informatie en inspiratie
Gratis informatie en inspiratie voor Interieur & Stylingadvies
Interieur & Stylingadvies voor een perfecte ambiance
Gratis informatie en inspiratie voor Interieur & Stylingadvies

voor een perfecte ambiance

Botanisch interieur

Het botanisch interieur kenmerkt zich door veelvuldig gebruik planten en groen tinten en vindt haar oorsprong dan ook in alles wat te maken heeft met de plantkunde. Van een behang met bloemen of planten patroon, gedroogde bloemen in lijstjes aan de muur tot echte planten als de Monstera (gatenplant), Pilea peperomioides (pannenkoekenplant) en de Zamioculcas, niets is teveel qua planten in een botanisch interieur.

Botanisch interieur
Botanische Woonstijl - Botanisch Interieur
Botanisch interieur planten

Welke kleuren zijn kenmerkend voor een botanisch interieur?

Welke kleur niet mag ontbreken in een botanisch interieur is de kleur groen. Het maakt hierbij niet uit welke tint groen je gebruikt. Zelfs gebruik van verschillende groen tinten wordt alleen maar gestimuleerd. Door de basis rustig te houden, maar helemaal uit te pakken met verschillende kleuren groen en alles wat te maken heeft met planten en bloemen, zet jij in een handomdraai een botanische interieur neer. Pas de 60/30/10 regel toe om balans met betrekking tot de kleuren die je in je botanisch interieur gebruikt te creëren.

Botanische Plant Monstera - Botanisch Interieur

Een natuurlijke lichte vloer

Een natuurlijke, lichte vloer vormt één van de basiselementen in een botanisch interieur en zorgt voor een ruimtelijke uitstraling. Door voor een houten vloer te kiezen, komt het natuurlijke element helemaal tot haar recht. Gebruik bijvoorbeeld een lichte eikenhouten vloer in combinatie met industriële, vintage meubelstukken voor een perfecte harmonie. Ligt er reeds een vloer in de ruimte? Bepaal dan aan de hand van het materiaal en de kleur of dat de vloer geschikt is voor de botanische woonstijl.

Behang met bloemen patroon of behang met planten patroon

Je kunt flink uitpakken voor wat betreft de muren. Voorzie niet de complete ruimte met een behang met bloemen patroon of behang met planten patroon, maar creëer harmonie door één muur te behangen en de andere muren te voorzien van een lichte, natuurlijke kleurtoon. Het ideale resultaat bereik je door één muur met een bloemen of planten patroon te behangen en indien het behang over een rustige kleurtoon beschikt, om deze kleurtoon op één van de andere of alle andere muren door te voeren. Dit kan met behang of door de muur/muren te verven.

Botanische Schilderijen - Botanisch Interieur - Botanische Woonstijl

Lees meer over hoe je zelf een muur verft.

Botanisch Interieur - Botanische Woonstijl
Botanisch interieur - Botanische Woonstijl - Botanische Woonkamer

Botanische meubels

Wanneer we kijken naar botanische meubels is er veel mogelijk en zien we dat andere stijlen zich verweven met de botanische woonstijl. In het botanisch interieur komen bijvoorbeeld industriële, vintage meubelstukken goed tot hun recht. Echter natuurlijke meubels van hout doen het ook erg goed in de botanische woonstijl. Bepaal dus naar welk soort meubels jouw voorkeur uitgaat, maar voer wel één en dezelfde lijn door voor wat betreft het gebruik van de meubelstukken zodat een harmonieus effect ontstaat.

Botanische woonaccessoires

Botanische inrichting

Hoe richt je een ruimte botanisch in?

Zelf een ruimte botanisch inrichten? Volg dan onderstaand stappenplan zodat je zeker weet dat je de juiste keuzes maakt.

 1. Maak een botanisch moodboard

  Maak een moodboard die laat zien hoe jouw botanische interieur eruit moet komen te zien. Er bestaan legio woonbladen waar je inspiratie met betrekking tot de botanische woonstijl uit kunt halen. Knip de afbeeldingen die je aanspreken uit en plak die op een groot bord. Het moodboard geeft je houvast om uiteindelijk je ruimte op botanische wijze in te richten.

 2. Bepaal de kleuren

  Bepaal aan de hand van het moodboard welke kleuren je terug wilt laten komen in je botanische interieur. Een lichte natuurlijke vloer is eigenlijk bijna een must voor de botanische woonstijl. Bepaal vervolgens of je een behang wilt toepassen en welke kleuren de muren dienen te worden en laat de muurverf in een verfwinkel of bouwmarkt mengen indien het geen standaard kleur is.

 3. Maak van de ruimte een plattegrond op schaal

   

 4. Bepaal met welke meubels je het interieur wilt inrichten

  Bepaal met welke meubels je het interieur wilt inrichten. Teken de meubels op dezelfde schaal als dat je de ruimte hebt getekend, knip de meubels uit en richt zo op schaal je interieur in. Je voorkomt hierdoor het probleem dat je meubels te groot of te klein zijn voor de ruimte. Heb je nog meubels? Maak dan de keuze of deze passen bij de botanische woonstijl. Wees wel kritisch want een meubelstuk dat niet binnen de botanische stijl past, breekt het totale interieur. Het is wellicht tevens mogelijk om het meubelstuk op dusdanige wijze aan te passen dat het toch matcht met de botanische stijl. Een lik verf kan bijvoorbeeld al erg veel doen.

Moodboard botanisch interieur
Scroll naar boven