Interieur & Stylingadvies voor een perfecte ambiance gratis informatie en inspiratie
Gratis informatie en inspiratie voor Interieur & Stylingadvies
Interieur & Stylingadvies voor een perfecte ambiance
Gratis informatie en inspiratie voor Interieur & Stylingadvies

voor een perfecte ambiance

Bohemian interieur

Het bohemian interieur wordt ook wel boho interieur genoemd waarbij bohemian is afgeleid van het Franse woord bohémien wat staat voor inwoner van Bohemen, het westelijke deel van Tsjechië. Omdat de zigeuners in Frankrijk beweerden afkomstig te zijn uit de Bohemen werd bohemien in Frankrijk een naam voor de zigeuners. Bohemien refereert hierbij ook wel naar een onconventionele leverstijl. Burgerlijkheid werd hierbij afgekeurd en dit zien we duidelijk terug in de bohemian woonstijl.

Bohemian Interieur Woonstijl

Welke kleuren zijn kenmerkend voor een bohemian interieur

De bohemian woonstijl staat in het teken waarbij alles kan en mag en je niet binnen de lijntjes hoeft te kleuren. Je kunt het je zo gek niet bedenken. Kleuren waarvan je altijd dacht dat deze nooit met elkaar zouden matchen zoals roze en oranje zien we in deze woonstijl terug. Een bohemian interieur is te herkennen aan uitgesproken kleuren, vintage meubels, gebruik van natuurlijke materialen als hout, riet en rotan, grafische prints en exotische invloeden.

Met de bohemian woonstijl kun je alle kanten uit voor wat betreft kleurgebruik. Kenmerkende kleuren voor een bohemian interieur zijn onderstaande.

  • Cognac
  • Zandkleuren
  • Roze/paars
  • Rood
  • Oranje
  • Geel

Typerend voor het boho interieur zijn cognackleuren en zandkleuren. Of deze nu toegepast op de muren of terugkomt in de meubels, deze kleur mag eigenlijk niet ontbreken. Brave Gound en Sandstone Beige zijn kleuren die uitstekend bij deze trend passen.

Trendkleuren 2021 Brave Ground en Sandstone Beige naast elkaar op de muur getest
De trendkleuren Brave Ground en Sandstone Beige naast elkaar op de muur gestest

De drie kleuren roze/paars, rood, oranje en geel worden veelal als secundaire of accentkleur gebruikt. Binnen een bohemian interieur zien we deze kleuren dan ook terug in de stoffering van meubels en kleden. De houten meubels zijn vaak vintage meubelstukken en cognac van kleur.

Combineer één of meerdere van bovenstaande kleuren met een neutrale basiskleur voor een rustig effect. Of combineer één of meerdere van bovenstaande kleuren met blauw of groen zodat je een schitterend kleurcontrast bereikt. Pas de 60/30/10 regel toe om balans met betrekking tot de kleuren die je in je bohemian interieur gebruikt te creëren.

Boho Interieur Woonstijl - Bohemian Interieur Woonstijl

Bohemian meubels

Bohemian meubels dienen de exotische vibe te ondersteunen en kenmerken zich door materialen als natuurlijk hout, rotan en bamboe. Rieten stoelen, manden en tafels en andere meubels gemaakt van natuurlijk hout en bamboe lenen zich bij uitstek voor de bohemian woonstijl.

kave-home-lael-salontafel.jpg (420×420)
kave-home-samy-poef.jpg (420×420)

Bohemian vloer met vloerkleed

Natuurlijk hout is één van de materialen die veelvuldig in een bohemian stijl wordt toegepast. Het raadzaam om dit materiaal dan ook door te voeren in de vloer. Met een houten vloer leg je een goede basis voor een bohemian stijl. Door hier een vloerkleed met grafische print overheen te leggen maak je de vloer helemaal af.

Bohemian muren

Ook voor wat betreft de muren is niets te veel in een bohemian interieur. Pas een neutrale pasteltint toe voor een ietwat rustiger interieur of pas felle kleuren, als rood, oranje, roze of paars toe voor een gedurfde uitvoering van het bohemian interieur. Naast egale kleuren, zijn muren met drukke prints en bloem en plant motieven een veelvoorkomend verschijning binnen het bohemian interieur.

Lees meer over hoe je zelf een muur verft.

Rotan Stoel - Bohemian Interieur
Bohemian slaapkamer

Bohemian woonaccessoires

Marokkaanse en oosterse invloeden die middels een grafische print worden doorgevoerd in kleden en accessoires maken de bohemian stijl helemaal af. Echter ook de Azteken-print is een uitstekende print om terug te laten komen in het bohemian interieur.

Hoe richt je een bohemian interieur in?

Zelf een bohemian interieur inrichten? Volg dan onderstaand stappenplan zodat je zeker weet dat je de juiste keuzes maakt.

  1. Maak een moodboard die laat zien hoe jouw bohemian interieur eruit moet komen te zien. Er bestaan legio woonbladen waar je inspiratie met betrekking tot de bohemian woonstijl uit kunt halen. Knip de afbeeldingen die je aanspreken uit en plak die op een groot bord. Het moodboard geeft je houvast om uiteindelijk je ruimte op bohemian wijze in te richten.
  2. Bepaal aan de hand van het moodboard welke kleuren je terug wilt laten komen in je bohemian interieur. Bepaal vervolgens welke kleuren de muren dienen te worden en laat de muurverf in een verfwinkel of bouwmarkt mengen indien het geen standaard kleur is.
  3. Maak van de ruimte een plattegrond op schaal
  4. Bepaal met welke meubels je het interieur wilt inrichten. Teken de meubels op dezelfde schaal als dat je de ruimte hebt getekend, knip de meubels uit en richt zo op schaal je interieur in. Je voorkomt hierdoor het probleem dat je meubels te groot of te klein zijn voor de ruimte. Heb je nog meubels? Maak dan de keuze of deze passen bij een bohemian interieur. Wees wel kritisch want een meubelstuk dat niet binnen de bohemian woonstijl past, breekt het totale interieur. Het is wellicht tevens mogelijk om het meubelstuk op dusdanige wijze aan te passen dat het toch matcht met de bohemian stijl. Een lik verf kan bijvoorbeeld al erg veel doen.
Moodboard bohemian interieur

Scroll naar boven