Interieur & Stylingadvies voor een perfecte ambiance gratis informatie en inspiratie
Gratis informatie en inspiratie voor Interieur & Stylingadvies
Interieur & Stylingadvies voor een perfecte ambiance
Gratis informatie en inspiratie voor Interieur & Stylingadvies

voor een perfecte ambiance

Tertiaire kleuren

Tertiaire kleuren ontstaan door een primaire kleur met een secundaire kleur te mengen. Turquoise is hier een goed voorbeeld van. Andere voorbeelden van tertiaire kleuren zijn geel/oranje, rood/oranje, rood/violet, blauw/violet, blauw/groen en geel/groen.

Tertiaire kleuren
Tertiaire kleuren

Tertiaire kleuren met elkaar combineren

Door tertiaire kleuren met elkaar te combineren ontstaat een harmonieus of contrasterend effect. Een harmonieus effect wanneer kleuren die naast elkaar op de kleurencirkel liggen worden gebruikt en een contrasterend effect wanneer kleuren die tegenover elkaar op de kleurencirkel liggen worden gebruikt.

Zuivere tertiaire kleuren zien we vaak terug in kinderkamers en speelkamers waar de kleuren een vrolijk gevoel oproepen. Een tertiaire kleur doet het daarnaast erg goed als accentkleur. Met deze kleur vul je 10% van de ruimte wanneer je uitgaat van de 60/30/10 regel.

Tertiaire kleuren verzwakken of verhelderen

Verzwak een tertiaire kleur door deze te mengen met een complementaire kleur of met zwart. De kleurtoon wordt op deze manier minder intens. Het is niet mogelijk om de kleur te verhelderen of feller te maken. blauw kan bijvoorbeeld niet nog helderder gemaakt worden. Het is wel mogelijk om de kleur lichter te maken door de kleur te mengen met wit. Door een de kleur te verzwakken of lichter te maken, is deze tevens uitstekend te gebruiken als basiskleur of aanvullende kleur.

Meer kleuren

Om een optimale harmonie te creëren is het van belang om het juiste kleurenpalet te kiezen en om de juiste hoeveelheid van deze kleuren toe te passen. Pas de 60/30/10 regel toe om de juiste hoeveelheid kleur te bepalen. Deze regel houdt in dat je 60% van de ruimte met een basiskleur invult, 30% van de ruimte vul je in met een secundaire kleur en tenslotte vul je 10% van de ruimte in met een accentkleur. Lees tevens meer over onderstaande kleur soorten.

Scroll naar boven