Interieur & Stylingadvies voor een perfecte ambiance gratis informatie en inspiratie
Gratis informatie en inspiratie voor Interieur & Stylingadvies
Interieur & Stylingadvies voor een perfecte ambiance
Gratis informatie en inspiratie voor Interieur & Stylingadvies

voor een perfecte ambiance

Secundaire kleuren

Secundaire kleuren ontstaan door een combinatie van twee van de drie primaire kleuren. Het mengen van twee primaire kleuren, zorgt dus voor een nieuwe, secundaire kleur. Door rood met blauw te mengen ontstaat paars. Door blauw met geel te mengen ontstaat groen en door geel met rood te mengen ontstaat oranje.

Secundaire kleuren
Secundaire kleuren

Secundaire kleuren met elkaar combineren

Wanneer secundaire kleuren met elkaar worden gecombineerd, ontstaat een groot kleurcontrast. Vaak zien we deze kleurencombinaties terug in kinderkamers en speelkamers waar de kleuren een vrolijk gevoel oproepen. Een secundaire kleur doet het daarnaast erg goed als accentkleur. Met deze kleur vul je 10% van de ruimte wanneer je uitgaat van de 60/30/10 regel.

Secundaire kleuren verzwakken of verhelderen

Verzwak een secundaire kleur door de kleur te mengen met een complementaire kleur of met zwart. De kleurtoon wordt op deze manier minder intens. Het is niet mogelijk om een kleur te verhelderen of feller te maken. Helder oranje kan bijvoorbeeld niet nog helderder gemaakt worden. Het is wel mogelijk om de kleur lichter te maken door de kleur te mengen met wit. Door een secundaire kleur te verzwakken of lichter te maken, is de kleur tevens uitstekend te gebruiken als basiskleur of aanvullende kleur.

Meer kleuren

Om een optimale harmonie te creëren is het van belang om het juiste kleurenpalet te kiezen en om de juiste hoeveelheid van deze kleuren toe te passen. Pas de 60/30/10 regel toe om de juiste hoeveelheid kleur te bepalen. Deze regel houdt in dat je 60% van de ruimte met een basiskleur invult, 30% van de ruimte vul je in met een secundaire kleur en tenslotte vul je 10% van de ruimte in met een accentkleur. Lees tevens meer over onderstaande kleur soorten.

 

Scroll naar boven