Interieur & Stylingadvies voor een perfecte ambiance gratis informatie en inspiratie
Gratis informatie en inspiratie voor Interieur & Stylingadvies
Interieur & Stylingadvies voor een perfecte ambiance
Gratis informatie en inspiratie voor Interieur & Stylingadvies

voor een perfecte ambiance

Primaire kleuren

De kleuren geel, rood en blauw behoren tot de primaire kleuren. Dit zijn ook wel de drie kleuren die in het midden van de kleurencirkel van Johannes van Itten staan. Meng deze kleuren met elkaar en er ontstaan nieuwe, secundaire kleuren zoals oranje, groen en paars. Door rood met geel te mengen ontstaat namelijk oranje. Door blauw met geel te mengen ontstaat groen en door rood met blauw te mengen ontstaat paars.

Primaire kleuren
Primaire kleuren

Primaire kleuren met elkaar combineren

Wanneer primaire kleuren met elkaar worden gecombineerd, ontstaat een groot kleurcontrast. Vaak zien we deze kleurencombinaties terug in kinderkamers en speelkamers waar de kleuren een vrolijk gevoel oproepen. Een primaire kleur doet het daarnaast erg goed als accentkleur. Met deze kleur vul je 10% van de ruimte wanneer je uitgaat van de 60/30/10 regel.

Primaire kleuren verzwakken of verhelderen

Verzwak een primaire kleur door de kleur te mengen met een complementaire kleur of met zwart. De kleurtoon wordt op deze manier minder intens. Het is niet mogelijk om een kleur te verhelderen of feller te maken. Helder rood kan bijvoorbeeld niet nog helderder gemaakt worden. Het is wel mogelijk om de kleur lichter te maken door de kleur te mengen met wit. Door een primaire kleur te verzwakken of lichter te maken, is de kleur tevens uitstekend te gebruiken als basiskleur of aanvullende kleur.

Meer kleuren

Om een optimale harmonie te creëren is het van belang om het juiste kleurenpalet te kiezen en om de juiste hoeveelheid van deze kleuren toe te passen. Pas de 60/30/10 regel toe om de juiste hoeveelheid kleur te bepalen. Deze regel houdt in dat je 60% van de ruimte met een basiskleur invult, 30% van de ruimte vul je in met een secundaire kleur en tenslotte vul je 10% van de ruimte in met een accentkleur. Lees tevens meer over onderstaande kleur soorten.

Scroll naar boven