Interieur & Stylingadvies voor een perfecte ambiance gratis informatie en inspiratie
Gratis informatie en inspiratie voor Interieur & Stylingadvies
Interieur & Stylingadvies voor een perfecte ambiance
Gratis informatie en inspiratie voor Interieur & Stylingadvies

voor een perfecte ambiance

Complementaire kleuren

Complementaire kleuren ontstaan door een primaire kleur met een secundaire kleur te mengen. Ze liggen tegenover elkaar in de kleurencirkel van Johannes van Itten en zijn tegenhangers voor wat betreft koude en warme kleuren. Links van de kleurencirkel staan de koude kleuren en rechts van de cirkel staan de warme kleuren. Twee kleuren die tegenover elkaar in de kleurencirkel liggen zijn oranje (warme kleur) en blauw (koude kleur).

Complementaire kleuren
Complementaire kleuren

Complementaire kleuren met elkaar combineren

Door complementaire kleuren met elkaar te combineren ontstaat een harmonieus of contrasterend effect. Een harmonieus effect wanneer kleuren die naast elkaar op de kleurencirkel liggen worden gebruikt en een contrasterend effect wanneer kleuren die tegenover elkaar op de kleurencirkel liggen worden gebruikt.

Zuivere complementaire kleuren zien we vaak terug in kinderkamers en speelkamers waar de kleuren een vrolijk gevoel oproepen. Een complementaire kleur doet het daarnaast erg goed als accentkleur. Met deze kleur vul je 10% van de ruimte wanneer je uitgaat van de 60/30/10 regel.

Complementaire kleuren verzwakken of verhelderen

Verzwak een complementaire kleur door deze te mengen met de tegenoverliggende kleur op de kleurencirkel of met zwart. De kleurtoon wordt op deze manier minder intens. Het is niet mogelijk om de kleur te verhelderen of feller te maken. blauw kan bijvoorbeeld niet nog helderder gemaakt worden. Het is wel mogelijk om de kleur lichter te maken door de kleur te mengen met wit. Door een de kleur te verzwakken of lichter te maken, is deze tevens uitstekend te gebruiken als basiskleur of aanvullende kleur.

Meer kleuren

Om een optimale harmonie te creëren is het van belang om het juiste kleurenpalet te kiezen en om de juiste hoeveelheid van deze kleuren toe te passen. Pas de 60/30/10 regel toe om de juiste hoeveelheid kleur te bepalen. Deze regel houdt in dat je 60% van de ruimte met een basiskleur invult, 30% van de ruimte vul je in met een secundaire kleur en tenslotte vul je 10% van de ruimte in met een accentkleur. Lees tevens meer over onderstaande kleur soorten.

Scroll naar boven