Interieur & Stylingadvies voor een perfecte ambiance gratis informatie en inspiratie
Gratis informatie en inspiratie voor Interieur & Stylingadvies
Interieur & Stylingadvies voor een perfecte ambiance
Gratis informatie en inspiratie voor Interieur & Stylingadvies

voor een perfecte ambiance

60/30/10 regel

Een hulpmiddel om interieur kleuren met elkaar te combineren is bijvoorbeeld de 60/30/10 regel. Met deze regel creëer heel eenvoudig balans in je interieur door het toepassen van de juist hoeveelheid kleur.

60/30/10 regel
60/30/10 regel
  • 60 procent bestaat uit een dominante kleur, dit wordt ook wel de basiskleur genoemd
  • 30 procent bestaat uit een aanvullende kleur (vaak wordt hierbij tevens over een secundaire kleur gesproken. Echter omdat de secundaire kleur tevens naar de kleurencirkel van Johannes van Itten refereert, wordt hier gesproken over een aanvullende kleur)
  • 10 procent bestaat uit een accentkleur

Balans in je interieur met de 60/30/10 regel

Met de 60/30/10 regel ben je dus in staat om balans in je gekozen kleurenpalet voor een interieur te creëren. De regel vertelt exact hoeveel van een bepaalde kleur je dient te gebruiken zonder dat het te veel wordt. Bepaal allereerst welke kleuren je terug wilt zien in je interieur en pas daarop de 60/30/10 regel toe. In no time zet jij een geweldig resultaat neer door gebruik te maken van deze regel.

Voorbeeld: Muren, gordijnen en grote meubelstukken lenen zich bij uitstek voor de basiskleur waarmee de ruimte tot 60 procent wordt ingevuld. De aanvullende kleur wordt op 30 procent van de ruimte toegepast. Vloerkleden, kleine meubelstukken en wanddecoratie zijn uitermate geschikt om de aanvullende kleur op toe te passen. Varieer met verschillende kleurtinten die gebaseerd zijn op de aanvullende kleur om de ruimte een speelse uitstraling te geven. Is blauw de aanvullende kleur? Gebruik dan bijvoorbeeld nachtblauw, poederblauw en staalblauw. De laatste 10 procent van het kleurgebruik in de ruimte wordt ingevuld met een accentkleur. Accessoires en textiel zijn uitermate geschikt om in te vullen met een prachtige accentkleur.

De 60/30/10 regel is enkel een richtlijn. Het is dus niet zo dat je je perse aan deze regel moet houden omdat anders geen balans qua kleurgebruik in een interieur kan worden bereikt. Juist door te spelen met kleuren en af te gaan op je gevoel, maak je het interieur persoonlijk.

De juiste kleuren voor je interieur kiezen

Weet je nog niet met welke kleuren je je interieur wilt invullen? Lees dan meer over interieur kleuren en bepaal aan de hand daarvan hoe en met welke kleuren je je interieur vult.

Interieur kleuren

Meer kleuren

Lees bovendien meer over onderstaande items die betrekking hebben op interieur kleuren.

Scroll naar boven