Interieur & Stylingadvies voor een perfecte ambiance gratis informatie en inspiratie
Gratis informatie en inspiratie voor Interieur & Stylingadvies
Interieur & Stylingadvies voor een perfecte ambiance
Gratis informatie en inspiratie voor Interieur & Stylingadvies

voor een perfecte ambiance

Interieur kleuren

Interieur kleuren

Het juiste kleurenpalet voor een interieur kiezen kan nog wel eens lastig zijn. Welke interieur kleuren kun je bijvoorbeeld gebruiken? Hoeveel kleuren kun je gebruiken? En welke kleurcombinaties matchen goed met elkaar? Dit zijn vragen waar je van te voeren goed over na moet denken voordat je een bepaalde kleur aanschaft en op een muur aanbrengt.

Bovendien is het belangrijk om je af te vragen of je het ook belangrijk vindt dat de kleuren die je gebruikt populair zijn. Ieder jaar zijn er namelijk bepaalde kleuren die de trend zijn voor dat jaar. Lees bijvoorbeeld meer over de trendkleuren van het jaar 2021 of over de trendkleuren van het jaar 2022.

De kleurencirkel van Johannes van Itten

Met de kleurencirkel van Johannes van Itten gaan we allereerst terug naar de basis. De kleurencirkel van Van Itten bestaat uit twaalf kleuren en laat zien hoe primaire en secundaire kleuren zich tot elkaar verhouden. De linkerhelft van de cirkel bestaat uit koude kleuren en de rechterhelft van de cirkel bestaat uit warme kleuren. In het midden van de cirkel staan de drie primaire kleuren. Vervolgens toont de cirkel de secundaire kleuren en de buitenste ring laat de tertiaire kleuren zien. De cirkel geeft onder andere antwoord op onderstaande vragen.

  • Welke interieur kleuren combineren goed met elkaar?
  • Welke interieur kleuren meng je met elkaar om tot een nieuwe kleur te komen?
  • Hoe maak je een interieur kleur lichter of donkerder?
Kleurencirkel Johannes van Itten
Kleurencirkel Johannes van Itten

Primaire en secundaire kleuren

De drie kleuren in het midden van de cirkel: geel, rood en blauw zijn de primaire kleuren. Meng deze kleuren met elkaar en er ontstaan nieuwe, secundaire kleuren als oranje, groen en paars. Door rood met geel te mengen ontstaat oranje. Door blauw met geel te mengen ontstaat groen en door rood met blauw te mengen ontstaat paars.

Tertiaire en complementaire kleuren

Naast primaire en secundaire kleuren bestaan er de tertiaire en complementaire kleuren. Tertiaire en complementaire kleuren ontstaan door een primaire kleur met een secundaire kleur te mengen. Turquoise is hier een goed voorbeeld van. Complementaire kleuren liggen tegenover elkaar in de kleurencirkel en zijn tegenhangers voor wat betreft koude en warme kleuren. Links van de kleurencirkel staan de koude kleuren en rechts van de cirkel staan de warme kleuren. Twee kleuren die tegenover elkaar in de kleurencirkel liggen zijn oranje (warme kleur) en blauw (koude kleur).

Zwart en wit

Zwart en wit zijn technisch gezien geen kleuren. Ze staan dan ook niet in de kleurencirkel. Zwart en wit helpen wel bij het lichter of donkerder maken van een bepaalde kleur. Zwart versterkt een kleur en wit zorgt er juist voor dat een kleur afzwakt.

Creëer balans in je kleurenpalet voor je interieur

Een hulpmiddel om interieur kleuren met elkaar te combineren is de 60/30/10 regel. Deze regel gaat uit van dat je 60% van het interieur invult met een basiskleur, 30% van het interieur vul je in met een aanvullende kleur en 10% van het interieur vul je met een accentkleur. Lees meer over de 60/30/10 regel en creëer in no time balans in je gekozen kleurenpalet.

Welke interieur kleuren passen bij welke woonstijl?

Iedere woonstijl kenmerkt zich door een bepaald kleurgebruik. Je kunt dus uitgaan van bepaalde kleuren en vervolgens daar een woonstijl aan koppelen. Echter het is tevens mogelijk om uit te gaan van een bepaalde woonstijl en aan de hand daarvan de kleuren die bij deze stijl passen uit te kiezen.

Kleur als basis voor je interieur gebruiken

Vind je interieur kleuren belangrijker dan de woonstijl? Bepaal dan met welke kleuren je het interieur wilt vullen. Je kunt op verschillende manieren achterhalen naar welke interieur kleur of interieur kleuren je voorkeur uitgaat. Kies bijvoorbeeld interieur kleuren op basis van de kleuren die je aanspreken, op basis van de associaties die je aan een kleur koppelt of op basis van de resultaten van een woontest. Voor wat betreft de laatste mogelijkheid daarvoor kun je één van de volgende testen maken. Durf jij met kleur?, Welke (basis) kleurtype ben jij?

Een woonstijl als basis voor je interieur gebruiken

Wil je uitgaan van één specifieke stijl of mix je liever verschillende stijlen door elkaar? Kies met behulp van de juiste informatie welke interieurstijl je als leidraad wilt gebruiken. Weet je niet welke interieurstijl bij je past of wat je mooi vindt? Lees dan meer over interieur stijlen. Door te kiezen voor een bepaalde stijl of een mix van stijlen, kun je vervolgens kiezen voor interieur kleuren die bij deze stijl(en) passen.

Interieurkleuren 2021

Lees meer over dé interieur kleuren van 2021.

Lees meer over dé interieur kleuren van 2022.

Scroll naar boven